Sopimustuottajien viljelyn monimuotoisuus : Viljelypäätösten tilastollinen tarkastelu - Jauhiainen, Lauri; Rajala, Ari (Luonnonvarakeskus, 2025)
Kestävä viljantuotanto edellyttää viljelyn monimuotoistamista – siirtymistä pois yksipuolisesta, maaperää ja peltoympäristöä köyhdyttävästä viljelystä. Luonnonvarakeskuksen (Luke) sekä viljaa käyttävien yritysten ja maatalouden etujärjestöjen yhteisessä hankkeessa tutkittiin sopimusviljelijöiden viljelyratkaisuja julkisesti saatavista tietokannoista. Tilat olivat pääosin Lounais- ja Länsi-Suomesta. Sopimustuottajia verrattiin vastaavantyyppisiin ja -kokoisiin verrokkitiloihin. Tehdyt tarkastelut sisältävät tuloksia esikasveista, seuraavista kasveista, viiden vuoden viljelykierroista, maanpeitekasvien käytöstä sekä tuotantokykykuilusta. Tulokset osoittavat, että viljan viljely on sangen yksipuolista, usein viljan viljelyä ei katkaista kertaakaan viiden vuoden periodilla. Sopimustuottajat eroavat kuitenkin positiivisesti ja merkittävästi verrokkiryhmästä viljelyn monimuotoisuuden osalta. Sopimustuottajilla on monipuolisemmat viljelykierrot (esi- ja jälkikasvi sekä 5 vuoden kierrot). He käyttävät useammin katkaisu- ja maanpeitekasveja sekä syysmuotoisia viljoja. Sopimusviljelijät on valittu mukaan tutkimukseen mukavuusotannalla. Satunnaisuuteen perustuvan otantamenetelmän sijaan on otettu kaikki ilmoittautuneet viljelijät, jolloin otos ei edusta kaikkia sopimusviljelijöitä. Tulos kuitenkin kertoo, kuinka paljon ja minkälaisia monipuolistamistoimia eniten monipuolistamisesta kiinnostuneet viljelijät ovat tehneet. Tutkimus on toteutettu osana Kasvien kierto -hanketta, jota rahoittavat Luonnonvarakeskus, Luke, Viking Malt, Anora, Raisio, Olvi, Sinebrychoff, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ja Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund r.f SLC.
Keywords: viljelykierto; esikasvi; sopimusviljelijät; maanpeitekasvit