Kasvisten lajike- ja lannoituskokeet : Tuloskooste tilakokeista 2012–2014 - (:unkn) unknown (Luonnonvarakeskus, 2015)
Tähän julkaisuun on koottu Luomu- ja IP-kasvistuotannon kehittäminen (EKOkas)-hankkeen tilako-keiden tuloksia keräkaalin, porkkanan, luomulantun, luomuperunan, rapean roomansalaatin, jäävuorisalaatin, luomujäävuorisalaatin ja luomuparsakaalin lajikekokeista sekä porkkanan lehtilannoituskokeesta vuosilta 2012–2014. Kokeita oli yhteensä 16, joista 15 oli lajikekokeita ja yksi lannoituskoe. Kokeisiin osallistui seitsemän tilaa, jotka sijaitsivat Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Hämeessä. Toteuttamissamme tilakokeissa koealueet integroitiin tilan viljelylohkojen sisään, joten kokeet suunniteltiin yhteistyössä kunkin viljelijän kanssa. Lajikkeiden valinnassa teimme yhteistyötä siemenliikkeiden kanssa, jotka myös toimittivat siemenet kokeisiin. Viljelijät huolehtivat koealueiden viljelytoimenpiteistä, kuten muokkauksista, lannoituksista, kylvöistä, istutuksista ja kasvinsuojelusta tilojen viljelykäytäntöjen mukaisesti. Käytetyt viljelytoimenpiteet ovat osa tilojen liiketoimintaa, joten niitä ei kerrota raportissa yksityiskohtaisesti. Hanketoimijat vastasivat kokeiden havainnoista, mittauksista, analyyseista ja sadonkorjuusta sekä tulosten kokoamisesta, raportoinnista ja tiedottamisesta. Tulosten luotettavuuden kannalta kokeet tulisi voida toistaa useana vuonna. Aina se ei ole mahdollista etenkään tilakokeissa. Yhdenkin vuoden tulokset lajikekokeista voivat antaa arvokasta tietoa niistä lajikkeista, jotka eivät kasvuominaisuuksiensa suhteen sovellu viljelyoloihimme. Varastokeräkaalin lajikekokeissa vertasimme yhdeksää uutuuslajiketta yleisesti viljelyssä olevaan ’Lennox’-lajikkeeseen. ’Lennox’ oli viljelyvarma, ja uutuuslajikkeista vain ’Busoni’, ’Paradox’ ja ’Zenon’ olivat satoisuudeltaan ja varastokestävyydeltään ’Lennox’-lajikkeen tasoisia. ’Sting’- ja ’Forza’-lajikkeet eivät tulostemme perusteella sovellu viljelyoloihimme. Varastoporkkanan lajikekokeessa oli testauksessa seitsemän lajiketta ja ’Natalja’-verrannelajike. Toisena koevuonna koelajikkeita vaivasi porkkanarupi, koska lohkolla ei ollut kastelumahdollisuutta. Tulostemme perusteella ’Jerada’-, ’Match’- ja ’Stromboli’-lajikkeet ovat kokeilemisen arvoisia varastolajikkeita. ’Carvora’- ja ’Carboli’-lajikkeita emme suosittele varastoporkkanan viljelyyn huonon varastosäilyvyyden takia. Rapea roomansalaatti on uusi tulokas salaattivalikoimaamme, ja vain ’Cosmopolitan’-lajikkeesta on meillä viljelytietoa useamman vuoden ajalta. Testasimme kaksi lajiketta ja kaksi numerolajiketta. Lajikkeet olivat hyvin erilaisia, mutta ulkonäön, sisäisen laadun ja kerän muodon perusteella tuore-myyntiin suosittelemme numerolajiketta ’Nun 6524’. ’Crispagio’-lajikkeen heikkous on korkeat leh-tisuonet, mitkä vaikeuttavat yksittäispakkaamista. ’Crunchita’-lajikkeella ja ’41-115 RZ’-numerolajikkeella on taipumusta kukkavarren muodostukseen. Jäävuorisalaatin lajikkeita testattiin sekä tavanomaisessa että luomutuotannossa, joskin eri lajikkeita. Kokeista saamiemme tulosten ja kokemusten perusteella jäävuorisalaatista voidaan saada luomutuotannossa yhtä suuria ja laadukkaita satoja kuin tavanomaisessa tuotannossa. Jäävuorisalaatti on herkkä kasvuolosuhteille, ja muutaman päivän viivästyminen sadonkorjuussa voi lisätä kerien tautisuutta ja alentaa kauppakelpoisen sadon määrää huomattavasti, kuten vuoden 2013 kokeessa havaitsimme. Myös hellejaksot ja kuivuus voivat lopettaa kasvun, jolloin kerät eivät kehity kunnolla, kuten kävi vuoden 2014 kokeessa. ’Argentinas’-lajiketta voidaan suositella luomuviljelyyn. Vuoden 2014 vaativissa kasvuolosuhteissa tavanomaisessa tuotannossa ’Skindel’-lajike tuotti määrältään ja laadultaan parhaan sadon. On huomattava, että jäävuorisalaatin lajikkeisto vaihtuu nopeasti, koska on tarvetta etsiä taudinkestäviä lajikkeita, joten lajiketestauksia tulisi tehdä jatkuvasti. Lantun viljely luomussa on haastavaa erityisesti ravinnehuollon ja tuholaisten torjunnan osalta. Vuosien 2013–2014 lajiketestaukset osoittivat, että lajikevalinnalla on merkitystä erityisesti haasta-vissa kasvuoloissa. Sadon tuotoltaan parhaimmat lajikkeet olivat ’Gowrie’ ja ’Magres’. Lantun lajikevalikoimaan on tullut hybridilajikkeita, joiden sato on jalostajien mukaan laadukasta ja säilyy paremmin varstossa kuin nykyisin viljelyssä olevien lajikkeiden. Kokeissamme vuoden 2013 huonoista kasvuoloista kärsi hybridilajikkeista erityisesti ’Skerne’ ja ’Tyne’. Hybridilajikkeiden varastokestävyys oli sen sijaan parempi kuin ’Gowrie’- ja ’Magres’-lajikkeiden. Luomuparsakaalin lajiketestauksessa vuonna 2013 parhaita lajikkeita olivat ’Sirtaki’- ja ’Koros’-lajikkeet, joiden kasvuaika on lyhyt. ’Koros’-lajikkeella sato on korjattava oikea-aikaisesti, koska kukintojen nuput avatuvat nopeasti. Luomuperunan viljelyssä ainoa keino ruton aiheuttamaan sadonalenemaan on lajikevalinta. Vaihtoehtona on valita joko rutonkestävä lajike tai hyvin varhainen lajike, joka ehtii muodostaa satoa ennen kuin rutto vie kasvuston. Rutonkestoltaan ’Carolus’ oli ylivoimainen, mutta perunan ulkonäkö on punaisista silmistä johtuen aika heikko. ’Solistilla’ oli keskimäärin paras ruokaperunakelpoinen sato, joten se on kokeilemisen arvoinen lajike. Luomuviljelyssä on järkevää pitää viljelyssä muutamaa eri lajiketta, jolloin riski sadon menetyksille on pienempi. Porkkanan lehtilannoituskokeessa vuonna 2014 perus- ja kylvölannoituksen lisäksi annettu lehtilannoitus, Final K, Intake tai Next Terra lisäsi huomattavasti kokonaissatoa ja kauppakelpoista satoa pelkkään perus- ja kylvölannoitukseen verrattuna. Lehtilannoituskäsittelyt vähensivät myös ruven esiintymistä.
Keywords: valkoinen keräkaali; rapea roomansalaatti; jäävuorisalaatti; tilakoe; lajikkeet; keräkaali; porkkana; lanttu; parsakaali; peruna; luomuruoka; lannoitus; luonnonmukainen viljely