Marjapihloniaa (X Sorbaronia mitschurinii) terveydeksi - Marnila, P.; Shikov, A. N.; Laine, A.; Kaseva, J.; Hellström, J.; Pihlava, J.-M.; Pozharitskaya, O. N.; Kauppinen, S.; Makarov, V. G.; Makarova, M. N.; Mattila, P.; Galambosi, B. (Luonnonvarakeskus, Luke, 2016)
Marjojen ja hedelmien suuren kulutuksen kokonaisina (ei sokeroituina mehuina) on lukuisissa kliinisissä tutkimuksissa havaittu johdonmukaisesti estävän lihomista. Lihomista estävän vaikutuksen takana on useita erilaisia mekanismeja. Osassa niistä vaikutus liittyy kasvien fytokemikaaleihin mukaan lukien fenoliset yhdisteet. Liikalihavuus kasvattaa voimakkaasti riskiä sairastua esim. verenpainetautiin, metaboliseen oireyhtymään, 2-tyypin diabetekseen, valtimonkovettumatautiin ja niveltulehduksiin – sairauksiin, jotka ovat yleistyneet. Marjapihlonia (aik. marja-aronia) on harvinaisen rikas fenolisten yhdisteiden lähde. Näiden yhdisteiden kokonaispitoisuus marjapihloniassa on niin korkea, ettei missään muussa yleisesti käytetyssä hedelmässä tai marjassa ole vastaavaa. Marjapihlonian nauttimisen edulliset vaikutukset rasva aineenvaihduntaan on hyvin dokumentoitu ja sen katsotaan olevan terveellinen ruoka-aine diabeetikoille. Uudeksi mielenkiintoiseksi tutkimusalueeksi on nousemassa marjojen ja hedelmien vaikutukset aivojen terveyteen. Korkea verenpaine on merkittävä riskiä lisäävä tekijä sydän- ja verisuonitaudeissa, jotka ovat Euroopassa kaikkein yleisin vakavan sairastumisen ja kuoleman aiheuttaja, useimmiten valtimokovettumataudin takia. Marjapihlonian fenoliset yhdisteet sisältävä uute on kliinisissä kokeissa laskenut verenpainetta verenpainetautipotilailla. Specicrop–hankkeessa tutkimme suomalaisesta marjapihloniasta (X Sorbaronia mitschurinii, lajike ‘Viking’) tehdyn mehun vaikutuksia erisuuruisina annoksina rottiin, joilla oli synnynnäinen verenpainetauti. Mittasimme myös rottien veren tulehduksen merkkiaineita nähdäksemme vaikuttaako marjapihloniamehu verenpainetaudille tyypilliseen krooniseen tulehdukseen. Tutkimuksesta saatiin rohkaisevia tuloksia.
Keywords: Aronia mitschurinii; diabetes meilitus; terve aineenvaihdunta; fenolit; verenpaine; aineenvaihdunta; fenoliset yhdisteet; polyfenolit; verenpainetauti; tulehdus