The effects of a non-woven cover in combination with different soil mulches in strawberry cultivation - Aflatuni, Abbas; Kemppainen, Riitta; Heinonen, Alpo; Hakonen, Tiina (Agricultural Research Centre of Finland, 1997)
Maanpeite- ja kasvustokatteiden vaikutusta mansikan sadon ajoitukseen, määrään ja laatuun tutkittiin vuosina 1989-93 Pohjois-Suomessa. Harsoa käytettiin kokeessa kahdella tavalla: 1) harso levitettiin kasvuston päälle heti kevätpuhdistuksen jälkeen ja poistettiin kukinnan alkaessa, 2) edellisen lisäksi harso levitettiin uudelleen elokuussa sadonkorjuun jälkeen ja sen annettiin olla kasvuston päällä ilmojen kylmenemiseen saakka. Maanpeitteenä käytettiin Mypex-katekangasta, mustaa muovia tai valkoista muovia, jonka alapinta oli musta. Lisäksi verranteena kasvatettiin mansikkaa ilman harsoa ja katetta. Harson käyttö aikaisti satoa 4-9 päivää. Kylminä keväinä harson käyttö lisäsi kauppakelpoista satoa hiukan, kun taas lämpiminä keväinä harso lisäsi pienten marjojen osuutta ja sen seurauksena vähensi kauppakelpoisen sadon määrää. Harson käyttö sekä syksyllä että keväällä ja erityisesti viileänä syksynä lisäsi kauppakelpoista satoa. Syynä saattaa olla se, että mansikan kukka-aiheiden muodostuminen voi jatkua syksyllä pidempään. Maanpeitekatteista vain musta muovi aikaisti satoa 1-2 päivää ilman maanpeitettä kasvatettuun mansikkaan verrattuna. Sen sijaan valkoinen muovi hidasti sadon kypsymistä 1-3 päivää. Ylensä maanpeitekatteiden käyttö lisäsi kauppakelpoista satoa. Kuumina kesinä paras kauppakelpoinen sato saatiin valkoisen muovikatteen avulla, joten sen käyttö on yksi vaihtoehto lämpimille alueille.

The effects of a non-woven cover and three different soil mulches on the timing of harvest and on the yield of strawberry were examined in two field experiments in northern Finland during 1989-1993. The non-woven cover was used either in spring or in both autumn and in spring. Non-covered plants served as controls. Depending on the year, plants covered in spring alone gave a significantly earlier (4 to 9 days) marketable yield than did uncovered plants. The non-woven cover had no effect on marketable yield at Sotkamo but at Rovaniemi it increased the yield, especially in cold years. The use of cover decreased the amount of mouldy berries. At both experimental sites, a significantly higher yield was obtained from beds covered with soil mulches than from uncovered beds. White-on-black film delayed the yield by 2 to 4 days in comparison with black or Mypex film.
Keywords: Pu; marjat; mansikat; viljely; katteet; black film; early harvest; Mypex film; quality; timing; white-on-black film