Elintarvikkeiden hintamarginaalit vuosina 1990-1996 - Ala-Orvola, Leena (Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos, 1997)
EU-jäsenyyden sekä elintarvikkeiden verokohtelussa toteutettujen uudistusten seurauksena elintarvikkeiden kuluttajahinnat alenivat vuonna 1995 keskimäärin 7,4 prosenttia. Vuonna 1996 elintarvikkeiden kuluttajahinnat laskivat edelleen 1,9 prosenttia samalla kun verokanta säilyi ennallaan ja maatalouden tuottajahintojen aleneminen jatkui. Raaka-aineen halpenemista enemmän kuluttajahintojen alenemiseen vaikutti kuitenkin jalostuksen ja kaupan yhteenlasketun osuuden eli kokonaismarginaalin pieneneminen. Vuonna 1995 valtaosa kuluttajahintojen alenemisesta oli seurausta maatalouden tuottajahintojen laskusta, sillä pääsääntöisesti elintarviketeollisuus ja -kauppa siirsivät raaka-aineen halpenemisen kuluttajahintoihin. Kuluttajahintojen laskiessa raaka-aineen osuus kuluttajahinnasta pieneni ja jalostuksen ja kaupan osuus vastaavasti kasvoi. Muutos oli seurausta siitä, että kuluttajahintojen lasku oli ensisijaisesti raaka-aineen halpenemisesta johtuvaa, ja kustannussäästöt jalostuksessa ja kaupassa näkyvät kuluttajahinnoissa vasta pidemmällä aikavälillä. Meijerituotteita lukuun ottamatta keskimäärin puolet hintojen laskusta johtui raaka-aineen halpenemisesta, viidesosa verokannan laskusta ja loppuosa marginaalien pienenemisestä. Vuonna 1996 keskimäärin yli 70 prosenttia kuluttajahintojen alenemisesta johtui marginaalien pienenemisestä ja loppuosa raaka-aineen halpenemisesta, joten hintarakenteet säilyivät lähes ennallaan. Vuodesta 1994 vuoteen 1996 lihan, kananmunien, jauhojen ja ranskanleivän markkamääräisiä kokonaismarginaaleja on pienennetty yli 10 %. Vuonna 1996 naudan jauhelihan marginaalia alennettiin 14 % ja muiden naudanlihalaatujen noin 11 %. Naudan jauhelihan kokonaismarginaalia on pienennetty kahdessa vuodessa yhteensä lähes neljännes ja muun naudanlihan 13-15 %. Sianlihan marginaaleja alennettiin suhteellisen voimakkaasti jo vuonna 1995, tuotteesta riippuen 7-14 %. Marginaalien alentaminen jatkui vuonna 1996, tuotteesta riippuen 5-8 %. Viljatuotteiden osalta vuonna 1995 ruisjauhojen ja reikäleivän marginaaleja kasvatettiin muutamia prosentteja ja vastaavasti vehnäjauhojen sekä ranskanleivän marginaaleja alennettiin. Vuonna 1996 marginaalimuutosten erot tasoittuivat siten, että reikäleipää lukuun ottamatta viljatuotteiden kokonaismarginaaleja on pienennetty 10-12 %. Reikäleivän kokonaismarginaali säilytettiin ennallaan. Vuonna 1995 meijerituotteiden marginaaleja keskimäärin kasvatettiin. Vuonna 1996 muutos oli päinvastainen: maidon, voin ja edamjuuston marginaaleja pienennettiin 2-5 %, emmentaljuuston ja kuohukerman säilyivät ennallaan ja piimän marginaalia kasvatettiin 2%.

The aim of this study is to examine how the marketing margins of foods products have developed after Finland's membership in the EU. The main emphasis is put on the changes taken place in 1996. Also the development from the beginning of the 1990s is described. The marketing margin calculations are composed of indicator food products that represent the most common groups of food products. In marketing margin calculations, the consumer price is decomposed into the price of raw material, the marketing margin and the value added tax. The marketing margin consists of the share of processing and trade that is formulated by subtracting the cost of raw material and the taxes from the consumer price. As a consequence of the EU membership, in 1995, the producer prices of agricultural products decreased on the average by 40%. It was presumed that if the processing industry and the trade let the reduction of producer prices go in full into the retail prices, the consumer prices would decrease by 10%. In most of the cases that estimation was realised. The most significant exception was the group of dairy products in which the marketing margin was increased. In 1996 the marketing margins of various beef products decreased by 11-14%, and the consumer prices fell by 22-30%. The marketing margins of pig meat decreased by 3-7%, and the consumer prices fell by 2-6%. Compared with the year of 1994, the consumer prices of meet have decreased by 22-30%, and the marketing margins by 11-24%. In dairy products, in 1996, the marketing margins decreased by 2-5%, excluding sour milk and emmental cheese. The consumer prices fell by 1-2%. Compared with 1994, the marketing margins of flour and white bread have decreased by 10- 12%. Besides the reduction in producer prices and the changes in the marketing margins, the third reason for such a strong fall in consumer prices in 1995 was the decline of tax rate. Generally speaking, about one-half of the fall in prices was caused by cheaper raw material. About 20-30% of the fall was caused by a decline in tax rate. In 1996 the tax rate was unchanged, but the prices of raw materials continued to decrease. However, on the average, more than 70% of the fall in prices was due to the decline in marketing margins.
The marketing margin calculations in 1990-1996
Keywords: Ma; hintamarginaalit; elintarvikkeet; kulutus; kuluttajahinnat; foods consumption; foods prices; marketing margins