Maasää-hanke tutki automatisoitua ympäristömittaustiedon tuotantoa ja mittausten käyttösovelluksia - Huitu, Hanna; Thessler, Sirpa (MTT, 2009)
MTT:n koordinoiman Maasää-hankkeen tavoite oli tuottaa tarkkaa tietoa tila- ja lohkokohtaisista ympäristöolosuhteista, kehittää vesistökuormituksen seurantaa, tutkia ja tehostaa ympäristötietojen käyttöä peltoviljelyssä ja luoda viljelijöille päätöstukisovelluksia. Hankkeessa myös edistettiin uusien liiketoimintamahdollisuuksien syntymistä tarjoamalla tekninen alusta sensoreiden testaukseen ja ympäristötietopalveluiden kehittämiseen. Hankkeessa rakennettu tekninen alusta sisältää Karjaanjoen valuma-alueella toimivan, kattavan automatisoidun ympäristömittauksen verkoston ja sen automaattisen laadunvarmistus- ja vikahälytysjärjestelmän. Verkoston tuottama datavirta on lähes reaaliaikaisesti sovellusten käytettävissä. Muilta osin hankkeen tavoitteet konkretisoituivat työpaketeissa, jotka koostuivat vesienhoidollisen kosteikon toiminnan tarkkailusta, huuhtouma- ja valumamallinnuksesta, kasvinsuojelusovelluksista sekä anturitiedon käyttöönotosta peltoviljelyn säädössä ja ravinnetaseen seurannassa. Hanke päättyi 2009, mutta työ Maasääverkostossa jatkuu muun muassa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Envisense-hankkeessa.
Keywords: Ys; ravinnekuormitus; mittaustekniikka; vesiensuojelu; kasvinsuojelu; ravinnetase; valuma-alueet