Maatilan turvallisuuden johtaminen - maatilan riskien tunnistamisen ja arvioinnin kehittäminen - Leppälä, Jarkko; Murtonen, Mervi; Suokannas, Antti; Lehto, Marja; Sinisalo, Alina; Suutarinen, Juha (MTT, 2008)
Maatilatalouden riskien- ja turvallisuuden hallintaa on tarpeen parantaa. Tätä tavoitetta palveleva tutkimus- ja kehitystyö toteutettiin Maatilojen turvallisuusjohtaminen - eli niin kutsutussa Maaturva-hankkeessa. Sen tavoitteena oli kehittää maatiloille uusia riskienhallinnan välineitä (maatilan riskienhallintapaketti, Maatila-RH), joita voitaisiin käyttää esimerkiksi maatilojen laatujohtamisessa turvallisuusasioiden käsittelyn tukena. Riski on määrätyn vaarallisen tapahtuman esiintymisen todennäköisyyden ja seurauksen yhdistelmä. Riskienhallintaa käsitellään tässä selvityksessä toiminnallisesta ja kokonaisvaltaisesta näkökulmasta keskittyen riskien tunnistamiseen ja arviointiin. Hankkeessa kehitettyjä Maatila-RH-välineitä ovat Maatilan riskikartta, Työturvallisuus-, Tuotanto-, Omaisuus- ja Ympäristöriskien-tarkistuslistat sekä riskien analyysi- ja yhteenvetolomakkeet. Aineisto välinemallinnukseen hankittiin kirjallisuudesta, tilastoista, kyselyistä ja Maaturva-hankkeessa järjestetyn kehittämisohjelman esityksistä ja harjoitteista. Välinetestauksessa haastateltiin lisäksi kymmentä maatilayrittäjää. Testaukseen osallistui maidon-, lihan- ja kasvintuotantotiloja. Maatilan johtamisessa riskien tunnistamista ja hallintaa voidaan käyttää hyväksi muutoksen hallinnassa, toiminnan suunnittelussa, työtehtävien tärkeysjärjestyksen laatimisessa ja päätöksenteossa. Riskienhallinnan avulla tilalla voidaan vähentää toimintaprosessien häiriöitä ja parantaa toiminnan koko-naisvaltaista ja systemaattista riskienhallintaa. Kysymysten kartoitustaso on räätälöity maatilayrittäjälle sopivaksi. Välineiden avulla maatilayrittäjä voi valita omaan tarkoitukseensa sopivan työskentelytavan. Kaikkea ei ole usein-kaan mahdollista saada kerralla kuntoon, vaan toimenpiteissä ja parannuksis-sa edetään askeleittain. Riskien analysoinnin ja yhteenvedon avulla voidaan maatilalle luoda uudella tavalla asioita yhdistävä päämäärätietoinen toimintasuunnitelma. Haasteita maatilojen johtamisen systemaattisuudelle ovat työn vaihtelevuus, monipuoliset osaamistarpeet sekä keskeytykset ja häiriöt toiminnassa. Näistä tekijöistä aiheutuu ongelmia, kun halutaan kehittää maatilan tavoitteita. Riskien tarkastelun avulla voidaan toisaalta myös tunnistaa osa-alueita, joissa riskit ovat vähäiset. Nämä nousevat silloin esiin selkeinä mahdollisuuksina tai vahvuuksina toiminnassa. Tuotetut riskienhallinnan välineet julkaistiin Agronetissä tammikuussa 2008.

It is assumed, that more systematic farm management and practical manage-ment tools are needed to prevent risks in farms. New risk management methods and practical management tools for farmers (Maatila-RH tools) are developed and tested in Maaturva project in Finland. The purpose of the project is to reduce the risks in farms and to use the risk information in the farm management decisions. Risk means any specific hazardous event or consequence, which has a certain frequency, or probability of occurrence. In this study, we focus on risk identification and evaluation. Maatila-RH tools include farm risk map, check lists for work safety, production, property and environmental risks and sheets for risk analyses and summary. The project data has been collected by a farmer survey, a reference study and farm expert interviews. As a part of Maaturva project, several risk management methods and tools were developed and tested with pilot farms. The results of the farmer perceptions were compared to several statistics and studies. Interviewed farms produced crops, milk and meat. Managing bigger farms, diversified tasks and new skills is a challenge for farmers. The new risk tools help farmers to understand what kinds of plans, operations and market signals may threaten the farmers' business strategies. Aim is to create improvement working plans for farm. The project partners were MTT Agrifood Research Finland, VTT Technical Research Centre of Finland and Tapiola General Mutual Insurance Company. The project is funded by the Finnish Ministry of Agriculture and Forestry, Farmers' Social Insurance Institution of Finland (MELA) and Tapiola General. The Project is carried out between 2005 and 2007 and the tools were published in the internet for Finnish farmers beginning of the year 2008.
Keywords: Ko; Ra; Ta; riskienhallinta; maatilat; turvallisuus; johtaminen; riskit; ongelmat