Kevyt syysmuokkaus puntarissa - Turtola, Eila; Lemola, Riitta (Maaseudun Tulevaisuus, 2000)
Kyntöä kevyempi syysmuokkaus näyttäisi hieman vähentävän typen huuhtoutumista. Samalla se kuitenkin myös lisää vesistöjä rehevöittävän fosforin päästöjä. Tutkimuksessa havaittiinkin, että typen ja fosforin päästöjen samanaikainen vähentäminen voi olla hankalaa. Tämän vuoksi tarvitaan yhä enemmän lohkokohtaista harkintaa siitä, minkä ravinteen kuormituksen rajoittaminen on kulloinkin tärkeintä.
Keywords: Ka; syyskyntö; syyskultivointi; muokkaussyvyys; typen huuhtoutuminen; fosforin kulkeutuminen; liukoinen fosfori