Hylkeiden kalankasvatukselle aiheuttamat vahingot vuonna 2020 - Forsman, Leena; Moilanen, Pertti (Luonnonvarakeskus, 2022)
Suomessa kasvatettiin vuonna 2020 noin 15,0 miljoonaa kiloa ruokakalaa myyntiin, mikä oli hieman vähemmän kuin edellisvuonna. Koko maan ruokakalasta 79 prosenttia (11,8 milj. kg) kasvatettiin merialueella. Kalankasvatus merialueella on lähes yksinomaan verkkoaltaissa tapahtuvaa ruokakalan kasvatusta. Vuonna 2020 hylkeiden kalankasvatukselle aiheuttamat vahingot olivat kalamäärinä yhteensä 193 tonnia ja vahinkojen arvoksi arvioitiin 0,86 miljoonaa euroa. Noin 88 prosenttia tappioista aiheutui hylkeiden tappamista kaloista ja loput vahingot hylkeiden vaurioittamista (12 %) ja karanneista (4 %) kaloista. Pohjanmaan ja Perämeren vahingot olivat kasvaneet edellisvuosista. Hylkeiden kaloille aiheuttamista kokonaisvahingoista puolet tapahtui Ahvenanmaan alueella. Vuonna 2020 hylkeiden aiheuttamat vahingot olivat noin neljänneksen kymmenen vuoden keskiarvoa pienemmät kuten edellisenäkin vuonna. Vahinkojen rahallinen arvo suhteessa kalavahinkojen kilomääriin vaihtelee vuosittain, sillä arvoon vaikuttaa kalojen tuottajahintojen vaihtelu. Vuonna 2020 tuottajahinta oli pienempi kuin vuonna 2019. Tässä raportissa esitetyt tulokset perustuvat kalankasvattajille suunnatun kyselyn vastauksiin.
Keywords: hylje; halli; harmaahylje; kalankasvatus; vesiviljely; kalanviljely