Hur kan antibiotikan i svinfodret ersättas? - Siljander-Rasi, Hilkka (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, 1999)
Minneslista för gårdar som vill sluta med foderantibiotika: 1) Kartlägg sjukdomssituationen i svinstallet, 2) Satsa på gruppgrisning, 3) Förbättra grisarnas närmiljö, 4) Trygga grisarnas tillgång på järn, 5) Trygga vattentillförseln, 6) Använd grisfoder med måttliga proteinhalt ach råvaror med god smältbarhet, 7) Begränsa utfodringen efter avvänjningen, 8) Tillsätt organiska syror till fodret, 9) Probioter till fidret, 10) Om diarre trots allt förekommer, sköt den på bästa sätt.
Keywords: Ko; ympäristötekijät; ripuli; sika; porsaat; rehut; antibioottiset lisäaineet