Out of the Blue – Forsknings- och kompetensagenda för den blå bioekonomin - Rahkonen, Riitta (Jord- och skogsbruksministeriet, 2018)
Jord- och skogsbruksministeriet har genomfört ett brett beredningsarbete som gäller tyngdpunkterna för forskningen och kompetensen inom den blå bioekonomin. Målet är att stimulera affärsverksamhet som bygger på vatten och hållbar användning av akvatiska naturresurser för att den blå bioekonomin i framtiden är ett starkt tillväxtområde och en viktig välfärdsfaktor i Finland. Samhällets resurser och åtgärder samt även forskningen ska inriktas bättre än vi gör just nu så att de stödjer företagens tillväxt och förnyelse samt uppnåendet av internationella genombrott. Tyngdpunkterna för den kort- och långsiktiga forskningen och kompetensen bygger på FN:s mål för hållbar utveckling samt på framtagande av konkurrenskraftiga och hållbara lösningar för att uppnå målen: hållbar matproduktion, rent vatten och sanitet, ren och förmånlig energi, sund vattenmiljö med stor biodiversitet, hantering av och anpassning till klimatförändringen samt hälsa och välbefinnande. För att det ska vara möjligt att ge fart åt tillväxten inom affärslivet och åstadkomma en verklig förändring behövs dock förändringar i verksamhetssätten både i företagen och inom förvaltningen och forskningen. Agendan innehåller viktiga åtgärder som ska förbättra förutsättningarna för verksamheten. När det gäller att införa och uppdatera agendan identifierades centrala aktörer i vilkas uppgifter analys av omvärlden, uppföljning och föregripande av möjligheterna och identifiering av affärspotentialen passar in på ett naturligt sätt. Som ansvarig aktör för att införa agendan föreslås styrgruppen för den blå bioekonomin. Forsknings- och kompetensagendan bidrar till de strategiska målen för regeringsprogrammets spetsprojekt ”Den finländska matproduktionen ska bli lönsam och handelsbalansen och den blå bioekonomin öka” samt till genomförandet av den nationella utvecklingsplanen för blå bioekonomi 2025 som kom ut vid utgången av år 2016.
Keywords: tutkimus; osaaminen; kalatalous; ruoka; vesi; vesihuolto; energia; matkailu; ilmastonmuutokset