Öljypellavan, kuminan ja tattarin kannattavuus erikseen ja osana viljantuotantoa - Turunen, Harri (MTT, 2007)
Öljypellava ja kumina soveltuvat hyvin viljelykiertoon sekä sadonkäsittelyyn yhdessä viljojen kanssa. Tattarilla sadon gluteenittomuusvaatimus aiheuttaa lisätoimenpiteitä sadonkäsittelyn toteutuksessa. Erikoiskasvien viljely voidaan toteuttaa pääosin samalla koneistuksella kuin viljantuotanto, joten siirtyminen erikoiskasvien ja viljojen yhdistelmäviljelyyn onnistuu ilman merkittäviä investointeja. Tilamallitarkastelussa erikoiskasvien tuotanto yksinomaisessa viljelyssä on kannattavampaa kuin yhdistelmätuotanto tai puhdas viljantuotanto. Yhdistelmätuotannolla voidaan kuitenkin pienentää kannattavuusriskiä, koska erikoiskasvien markkinatuotot vaihtelevat voimakkaasti. Erityisesti kuminan hintavaihtelut ovat olleet suuria kansainvälistä tarjontatekijöistä johtuen. Lisäksi tattarin markkinatilanne on muuttunut ja hinta laskenut merkittävän jatkojalostajan poistuttua markkinoilta. Kuminalla ja tattarilla tuen osuus tuotoista on merkittävä. Viimeisissä tukiratkaisuissa viljan tuki on pysynyt ennallaan ja erikoiskasvien tuki on laskenut, joten erikoiskasvien suhteellinen asema on heikentynyt verrattuna viljantuotannon kannattavuuteen. Erikoiskasvituotannon kannattavuutta voidaan parantaa kohdistamalla huomio kiinteisiin kustannuksiin, joiden merkitys korostuu pienillä tuotantopinta-aloilla. Erikoiskasviviljelyn yleisenä taloudellisena ongelmana ovat puutteelliset markkinat sekä alkutuotteelle että jatkojalosteille. Viljelyn kiinnostavuuteen vaikuttavat erityisesti tulevaisuuden vakaat tuotto-odotukset. Markkinoilta saatava tuotto riippuu keskeisesti jatkojalousyritysten maksukyvystä sekä lopputuotteiden markkinatilanteesta. Laajamittaisen tuotannon ja viljelyn kehittyminen edellyttävätkin uusia innovatiivisia alkutuotanto- ja jatkojalostusvaihtoehtoja koko erikoiskasviketjulle. Lisäksi erikoiskasvituotannon kehittyminen vaatii vakaata tukipolitiikkaa sekä erikoiskasvituotannon suhteellisen kannattavuuden ennustettavuutta verrattuna muihin viljelykasveihin.
Keywords: Ka; Ma; tuotantokustannukset; erikoiskasvit