Pellavapohjaisen kasvualustan soveltuvuus viljelysienten kasvatukseen - Vilppunen, Pekka (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Tutkimuksessa kehitettiin vuonna 1995 kuitupellavan bioteknisen prosessoinnin sivutuotejakeista viljelysienten (osterivinokas ja siitake) kasvualusta. Pellavapohjaisella kasvualustalla tehtiin teolliset viljelykokeet osterivinokkaalla ja pilot-luokan viljelykokeet siitakkeella. Tutkimustulokset osoittivat pellavakasvualustan olevan kilpailukykyinen nykyisten alustojen kanssa. Kasvualustamateriaalin tasalaatuisuus vähentää sienten viljelyn tuotantoriskejä ja -kustannuksia. Pellavan sivujakeiden hyödyntäminen sienten kasvualustana parantaa pellavan jatkojalostuksen kokonaiskannattavuutta.

This study, carried out in 1995, addressed a totally novel use of flax by-products as a substrate material for growing lignivorous mushrooms. The bioconversion rate of different types of flax waste in relation to different exotic mushroom species was studied in depth by monitoring their biological characterisation. The substrates produced for exotic mushrooms using flax shives and flower bottoms were promising and could be reproduced on laboratory, pilot and industrial scales.
Keywords: Ka; kuitupellava; kasvualusta; sienet; viljely; osterivinokas; siitake; flax shive; culture media; mushrooms