Kasvintuhoojien torjunta-ainekestävyys - Jalli, Heikki; Ketola, Jarmo; Rahkonen, Anne; Ohralahti, Kalle (Luonnonvarakeskus, 2019)
Tämä raportti on Suomen oloihin sovellettu katsaus kasvinsuojeluaineiden resistenssin perusteista, esiintymisestä ja ennaltaehkäisemisestä. Raportin aineisto pohjautuu Pohjoismaisen Norbarag (Nordic Baltic Resistance Action Group) -työryhmän 2010-luvulla kokoamiin tietoihin. Kasvintuhoojat (kasvitaudit, tuhoeläimet ja rikkakasvit) haittaavat kasvintuotantoa. Viljelykasvien kasvintuhoojien runsautta säädellään kemiallisilla kasvinsuojeluaineilla eli pestisideillä. Kasvintuhoojapopulaatioon voi syntyä tai siinä voi olla luontaisesti kyky kestää torjunta-ainetta. Tämä kestävyys eli resistenssi on perinnöllistä. Torjunta-aineita tulisi käyttää niin, ettei torjunta-aineresistenssiä synny tai että se ei lisäänny.
Tämä on päivitetty versio aiemmin ilmestyneestä julkaisusta Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 17/2016.
Keywords: pestisidit; torjunta-ainekestävyys; resistenssi; torjunta-aineet; herbisidit; fungisidit; insektisidit; rikkakasvit; kasvitaudit; tuhoeläimet; kasvintuhoojat; kestävyys