Mitä kolmas rotu toisi suomalaiseen sikatalouteen - Alaviuhkola, Timo (fi, 1999)
Koetulosten mukaan kolmas rotu ei paranna paljoakaan pahnuetuloksia verrattuna kotimaisten rotujen takaisinristeytykseen. Duroc-karjujen tai duroc-risteytyskarjujen käyttö teurassikojen isänä lisää selvästi lihaksen sisäisen rasvan pitoisuutta. Samalla kuitenkin ruhon kokonaisrasvapitoisuus nousee. Ero on selvä etenkin kasvatettaessa leikkoja vapaalla ruokinnalla ja suureen loppupainoon. Taloudellisesti durocin ottaminen mukaan risteytysohjelmiin olisi kannattavaa, jos löydettäisiin jostakin ainesta, joka ei heikennä ruhon lihakkuutta. Elinvoimaisuutta kolmas rotu näyttää tuovan aina vähäisemmästä porsaskuolleisuudesta pienempään ruhojen hylkäysprosenttiin saakka. Valitettavasti kokeissa ei osattu erityisesti seurata nyt tiedostettua lihan kirjavuusongelmaa, vaikka joitakin jatkojalostuskokeita tehtiinkin.
Keywords: ko; rotu; sika