Koivutisleen vaikutus hyönteisiin ja punkkeihin - Lindqvist, Isa; Lindqvist, Bengt; Tuovinen, Tuomo; Nissinen, Anne; Korpela, Seppo; Tiilikkala, Kari; Hoppula, Kalle; Kauppinen, Sanna; Setälä, Heikki; Perdikis, Dionyssios (MTT, 2009)
Koivutisle on grillihiilen valmistuksessa syntyvä sivutuote, joka sisältää monenlaisia yhdisteitä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli saada tietoa tisleen vaikutuksesta hyönteisiin ja punkkeihin sekä mahdollisuudesta käyttää sitä tuholaisten torjunta-aineena. Hyönteisistä kirvat olivat kaikkein herkimpiä tisleen vaikutuksille. Neljän vuorokauden kuluttua tisleruiskutuksesta (1-prosenttinen liuos) lähes kaikki (95 %) persikkakirvat olivat kuolleet. Vielä 0,25-prosenttisella liuoksella saatiin 80 %:n teho ilman kasvivioituksia toisin kuin vahvemmilla liuoksilla. Laboratoriossa maljoilla tehdyissä valintakokeissa porkkanakempit karttoivat 10-prosenttisella tisleellä käsiteltyä porkkananlehteä. Häkkikokeessa kempit eivät munineet Splendid-lajikkeen porkkanoille, jotka oli käsitelty tisleellä. Vastaavaa tulosta ei saatu Parano-lajikkeella eikä kaalikärpäskokeissa, joissa 5-prosenttinen tisle ei estänyt kaalikärpäsiä munimasta kiinankaalin lehdille. Tisleruiskutukset eivät tehonneet mansikka- eivätkä vihannespunkkeihin, mutta karkotteena tisle toimi hyvin. Laimentamaton tisle, haihdutettuna mansikkarivin ulkoreunoilla sijaitsevasta putkesta, vähensi mansikkapunkkien määrää 60 % käsittelemättömään verrattuna. Kenttäkokeissa selvitettiin myös tisleen vaikutusta mansikkamaalla esiintyviin mansikka- ja hillanälvikkäisiin sekä vattukärsäkkäisiin. Tisle ei tehonnut kuoriaisiin, mutta vähensi lakan kasvua. Tisle ei vähentänyt biologisina torjuntaeliöinä käytettyjen petopunkkien määrää eikä se vaikuttanut varroapunkkien kuolleisuuteen mehiläispesissä.

EU pesticide policy demands reduced use of synthetic chemicals and development of alternative control techniques. Birch tar oil (BTO) is under investigation as a new botanically derived plant protection product, in particular, the effect of the oil as a molluscide, herbicide and pest repellent. The aim of this preliminary study was to determine the efficacy of BTO as a miticide and insecticide as well as assess for repellent activity. BTO was tested in laboratory and field against aphids, mites, beetles, psyllids and flies. In addition, the impact of BTO volatiles on beneficial mites was observed in a field experiment. Our results showed that one spray application with BTO (1% v/v aq. solution) killed 95% of aphids (Mycus persicae) on egg-plant in a green house experiment. At a reduced concentration of 0,25% (v/v), 80 % of the aphid population was controlled. Application of a 10% v/v aq. suspension to carrot leaves in a laboratory conducted choice bioassay resulted in a repellency effect against egg laying carrot psyllids (Trioza apicalis) but did not have any effect on egg laying flies (Delia floralis). Beetles (Meligethes aenneus, Anthonomus rubi, Galerucella sagittariae) and mites (Phytonemus pallidus, Tetranychus urticae) could not be controlled with the oil. Furthermore, BTO was also non-toxic to predatory mites (Amblyseius). It can be concluded that BTO may be a useful IPM tool if used as repellent of insects but more comprehensive experiments are needed. The oil may also affect the cuticle of soft-bodied insects such as aphids.
Keywords: Ka; koivutisle; kasvinsuojelu; biologinen torjunta; insektisidit; karkotteet; hyönteiset; mansikkapunkki; vihannespunkki; petopunkit; varroapunkki; nälvikkäät; vattukärsäkäs; porkkanakemppi; kaalikärpäset; birch tar oil; plant protection; biological control; repellent; insecticide; botanical oil; IPM