Soils in a young landscape on the coast of southern Finland - Mokma, Delbert L.; Yli-Halla, Markku; Hartikainen, Helinä (Agricultural Research Centre of Finland, 2000)
Helsingin yliopiston Viikin opetus- ja tutkimustilan pelloilla, niiden vieressä olevalla moreenialueella ja meren äärellä olevassa ruovikossa tutkittiin kahdeksan maaprofiilia n. 1,5 metrin syvyyteen ja niissä esiintyvät maannostumisen merkit kuvailtiin. Maannokset nimettiin amerikkalaisen Soil Taxonomy -järjestelmän, FAOn/Unescon järjestelmän ja vuonna 1998 julkaistun World Reference Base for Soil Resources (WRB) -järjestelmän mukaan. Maannosten suhdetta niiden sijaintiin maastossa luonnehdittiin. Moreenialue, joka on paljastunut merestä noin 7000 vuotta sitten, oli heikosti podsoloitunutta maata. Viljelyalueen korkeimmat kohdat ovat paljastuneet merestä 2000-3000 vuotta sitten. Näiden maiden pintakerros on karkeaa hietaa, joka on kulkeutunut veden vaikutuksesta läheisiltä moreeni- ja avokallioalueilta, ja hiedan alla on savea. Viljelyalueen keskiosissa, jotka ovat nousseet merenpinnan yläpuolelle alle 1000 vuotta sitten, koko tutkittu maprofiili on savea. Kaikissa viljelymaissa oli tumma mollic-horisontti tai hieman vaaleampi ochric-horisontti. Syvemmällä niissä oli cambic-horisontti, jonka tuntomerkkejä olivat rautahydroksidilaikut ja maahan kehittynyt rakenne. Lähimpänä merta esiintyi happamia sulfaattimaita, joiden veden kyllästämissä horisonteissa oli sulfidia. On todennäköistä, että ojitus on merkittävästi edistänyt rakenteen kehittymistä Viikin alueen vijelymaissa, jotka ovat luontaisesti märkiä. Viljelymaat kuuluivat Soil Taxonomy -järjestelmän Mollisol- ja Inceptisol-luokkiin, FAOn/Unescon järjestelmän Cambisol- ja Gleysol-luokkaan ja WRB-järjestelmän Phaeozem-, Cambisol- ja Gleysol-luokkiin

Soils in an agricultural landscape on the southern coast of Finland (60° 13'N 25° 02'E) were characterized and classified according to Soil Taxonomy, the FAO-Unesco system (FAO), and the World Reference Base for Soil Resources system (WRB). The impact of human activity (<500 years) on the soil forming processes was discussed. The cultivated land studied (200 ha, elevation of <1 to 10 m) consists primarily of lacustrine sediments. It is surrounded by forested bedrock high areas dominated by Spodosols/Podzols, and by reedy wetlands, partially occupied by Sulfaquents/Thionic Gleysols. Cultivated pedons had mollic or ochric epipedons and cambic horizons. High base saturation of epipedons is likely man-made by liming. These soils have naturally high water tables and the development of the cambic horizons has been significantly promoted by artificial drainage (ditches >150 years ago, tile lines at the depth of 1 m in the 1950s). They now meet the criteria for Mollisols and Inceptisols (Soil Taxonomy), Phaeozems and Gleysols (WRB), and Cambisols (FAO and WRB) but before drainage were likely Entisols (Soil Taxonomy) or Gleysols (FAO and WRB) with ochric, umbric, or histic epipedons and without a diagnostic B horizon.
Keywords: Ka; maaperä; kuivatus; taksonomia; soil formation; artificial drainage; structure; redoximorphic features; catena; Soil Taxonomy; FAO-Unesco System; World Reference Base for Soil Resources