Maan kasvukunto ja viljelyn talous - Myyrä, Sami; Pietola, Kyösti; Yli-Halla, Markku (MTT, 2002)
Tässä artikkelissa esitetään alustavia pohdintoja siitä, millä tavoin epävarmuus pellon hallintaoikeudesta vaikuttaa maan perusparannuksiin. Ajatuksena on se, että Suomessa vallitsevien, lyhytaikaisten ja kiinteähintaisten vuokrasopimusten aiheuttama epävarmuus pellon hallintaoikeudesta alentaa vuokramiehen kannusteita investoida maan perusparannuksiin. Tämän vuoksi vuokramies sijoittaa perusparannuksiin vähemmän kuin mitä olisi yhteiskunnan kannalta optimaalista. Ongelma on merkittävä, koska nykyisin lähes kolmannesta Suomen pelloista viljellään vuokrattuina ja vuokrauksen odotetaan edelleen lisääntyvän. Pellon vuokrauksen lisääntyessä voimakkaasti epävarmuus pellon hallintaoikeudesta voi alentaa Suomen peltojen tuottoa ja kotimaisten elintarvikkeiden tarjontaa. Ongelman ratkaisu edellyttää vuokrasopimusten kehittämistä niin, että vuokramiestä tai maanomistajaa kannustetaan toimimaan yhteiskunnan kannalta optimaalisesti.
Keywords: Ka; pellot; tilusjärjestelyt; perusparannus; vuokraus; kasvukunto; maaperä