Erwinia carotovora-bakteereita esiintyy ajoittain yleisesti jokivedessä - Lehtinen, Ari; Rantanen, Terhi; Hannukkala, Asko; Moisio, Katja; Virtanen, Elina (MTT, 2004)
Varsistonhävityksen päätehtävä on helpottaa sadonkorjuuta ja nopeuttaa kuoren kiinnittymistä ennen nostoa. Mukulakokoa säädellään istutustiheydellä ja lannoituksella. Vasta toissijaisesti siihen käytetään varsistonhävitystä. Vuosina 2001-2003 toteutettiin varsistonhävitystutkimusta siementuotantotilalla eri varsistonhävitysmenetelmillä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää varsistonhävitysmenetelmien vaikutusta tyvimätäsaastunnan ilmaantumiseen ja leviämiseen kasvustossa ja sadossa. Piilevän tyvi- ja märkämädän esiintymistä tutkittiin erilaisilla PCR-menetelmillä kasvukauden aikana ja sadonkorjuun yhteydessä kerätyistä verso- ja mukulanäytteistä. Myös näkyvät tyvimätäoireet ja sadossa esiintyneiden bakteerimätien määrät havainnoitiin. Piilevää tyvi- ja märkämätää esiintyi tuotanto-olosuhteissa tutkimusvuosina niin vähän, ettei varsistonhävitysmenetelmien vaikutuksista tyvimätäsaastuntaan tai sen leviämiseen voitu tehdä luotettavia johtopäätöksiä. Viljelyteknisenä toimenpiteenä varsistonhävityksellä pystytään helpottamaan sadonkorjuuta, nopeuttamaan kuoren kiinnittymistä ja säätelemään sadon mukulakokojakaumaa.
Keywords: Ta; kasvinsuojelu; kasvitaudit; peruna; siemenperuna; varsisto; tyvimätä; sadon laatu; tärkkelys; pitoisuus