PeltoGIS - MTT:n peltotietojärjestelmän suunnittelu ja toteutus - Talkkari, Ari; Nyholm, Rainer; Myllärinen, Kalle (MTT, 2003)
MTT:ssa on tuotettu ja tuotetaan jatkuvasti runsaasti viljelyalueiden maaperää ja käyttöä koskevaa tietoa, joka on hajallaan yksiköissä ja eri tutkijoiden hallussa eikä siten suoraan mahdollisten muiden tarvitsijoiden hyödynnettävissä. Aineistot tulisi kuitenkin saada keskitetysti ja helposti saataville, jotta niitä voitaisiin käyttää tehokkaasti viljely- ja koetoiminnan suunnittelussa. Nykyiset paikkatiedon hallinnan ja sovelluskehityksen välineet antavat aikaisempaa paremmat mahdollisuudet peltotiedon hallintajärjestelmän toteuttamiseen. PeltoGIS-järjestelmän määrittelyssä käytettiin oliopohjaisen mallinnuksen menetelmiä, joiden tuotoksena saatiin järjestelmän toteuttamisessa tarvittavat dokumentit. Hankkeen tuloksena suunniteltiin ja toteutettiin paikkatietojärjestelmään perustuva peltotiedon hallintajärjestelmä, jonka avulla hallitaan, ylläpidetään ja jaetaan tutkimushankkeiden sekä viljely- ja koetoiminnan tuottamaa paikkatietoa. PeltoGIS-järjestelmän avulla kokeiden suunnittelussa on käytettävissä samanaikaisesti ajantasalla olevat koekenttien sijoittelun suunnittelussa tarvittavat taustatiedot, kuten maaperään, viljelyhistoriaan ja aikaisempiin kokeisiin liittyvät tiedot. Järjestelmän avulla voidaan pienentää koekenttien virheellisen sijoittelun riskiä ja vähentää tarpeettomia kustannuksia. PeltoGIS-järjestelmää voidaan käyttää peltojen käytön suunnittelussa päätöksenteon tukijärjestelmänä (DSS, Decision Support System).

MTT has produced and produces a lot of information concerning the soil of fields and the use of fields. This information is widely spread in the different units at MTT and amongst researchers, because of this the information is not directly available to anyone who might need it. The data should be gathered in a central database, to be used more efficiently in planning of cultivation and field experiments. The modern tools to maintain GIS-data and for software development gives a better foundation than before for developing a field information system. The object-oriented method was used in the planning of the PeltoGIS-system. This gave us the documents needed for the implementation of the system. As the result of the project a field management system for managing, maintaining and distributing GIS-data produced by research projects and field- and experiment activities was planned and implemented. The PeltoGIS information system maintains up-to-date background information about the soil, cultivation history and earlier exeperiments needed to plan new experiment fields. With the help of the system it is possible to minimize the risk of misplacing the experiment fields and reduce unnecessary expenses. The PeltoGIS information system can be used as a DSS (Decision Support System) in the planning of the use of field plots.
Keywords: Ys; Ma; paikkatieto; paikkatietojärjestelmä; tietokanta; geographic information; GIS; database