Uusien naudanlihantuotantomenetelmien talous - Pihamaa, Pekka (toim.); Huuskonen, Arto (toim.) (MTT, 2005)
Uusien naudanlihantuotantomenetelmien talous -tutkimushankkeen lähtökoh-tana oli jatkaa ja syventää naudanlihantuotantoa käsittelevää talous- ja koti-eläintutkimusta Suomessa. Tutkimushankkeen tavoitteena oli löytää tehokkaita keinoja kotimaisen naudanlihan tarjonnan vahvistamiseksi. Tutkimuksessa olivat mukana sekä taloustutkimus että nautojen ruokintatutkimus. Nautojen kasvatuskokeiden tavoitteena oli tuottaa uutta tietoa erilaisten juomarehujen ja juottomenetelmien vaikutuksesta vasikoiden kasvuun sekä hankkia tietoa nautojen loppukasvatuksesta ja raskaiden nautojen kasvuominaisuuksista. Kasvatuskokeilla tuotettiin tietoa taloustutkimuksessa käytettävien optimointirutiinien ja kolmivaihekasvatuksen koordinaatiomallien perustaksi. Hankkeen tulosten perusteella yli puolen vuoden ikäisille lihasonneille annettu valkuaislisä on tarpeeton, jos ruokinnassa käytetään karkearehuna hyvälaatuista nurmisäilörehua. Valkuaisen lisäykselle ei näyttäisi olevan biologisia eikä talou-dellisia perusteita. Seosrehuruokinta mahdollistaa tarvittaessa suurehkojen väkirehumäärien käytön lihanautojen ruokinnassa. Väkirehun osuuden lisääminen lihasonnien dieetissä lisäsi tässä tutkimuksessa tuotannosta saatavaa ylijäämää. Juottokokeiden tulosten perusteella taloudellisesti järkevin juomarehun käyttömäärä vasikkakaudella on 6-8 litraa päivässä vasikkaa kohti. Vasikoiden vapaa juotto ei osoittautunut taloudellisesti järkeväksi. Vapaa juotto lienee kuitenkin perusteltua siinä tapauksessa, että vasikoiden juomaksi on käytettävissä elintarviketeollisuuden maitohuuhteita. Sian ihra vasikoiden juomarehujen rasvan lähteenä voidaan tarvittaessa korvata kasvirasvoilla.
Keywords: Ma; naudanlihantuotanto; tuotannon talous; katetuotto; ruokinta; rehut; lihanaudat; vasikat; kolmivaihekasvatus