Avomaan kastelumenetelmien työnkäyttö - Muuttomaa, Elina; Peltonen, Mika (MTT, 2004)
Veden merkitys on sadonmuodostuksessa merkittävä, ja oikea-aikaisella kastelulla voidaan saada huomattava sadonlisä. Avomaantuotannossa voidaan käyttää eri kastelumenetelmiä, mutta esimerkiksi hallasadetuksessa on päältäkastelu ainoa vaihtoehto. Kastelumenetelmän valintaan vaikuttaa viljelykasvi, mutta tihkukastelu on jo olennainen osa nykyaikaista mansikan- ja omenantuotantoa sekä avomaankurkun viljelyä. Tihkukastelun etuna on tasainen kastelutulos, jossa vesi saadaan lähelle juuristoa. Vedentarve on pieni ja kastelun mukana on mahdollista lisätä lannoitetta. Kastelutarve voidaan määrittää tarkasti kosteusmittareiden avulla. Tihkukastelun perusinvestointi on kallis ja vaatii onnistuakseen huolellista suunnittelua. Työtehoseuran tutkimuksessa selvitettiin tilatutkimuksella eri avomaatuotannossa käytettävien kastelumenetelmien työnmenekkiä: tihkukastelun lisäksi tutkimuksessa oli mukana myös sadetuskoneet ja -kalustot. Vuosien 2001-2003 aikana mitattiin eri työvaiheisiin kuluneita työaikoja 7 tilalla. Työnormit laskettiin kahden hehtaarin (100 m x 200 m) peruslohkolle hehtaaria, 100 metriä tai kertaa kohti. Asennustyössä kuluu suhteellisen paljon työaikaa, ja hyvin moni tihkukastelujärjestelmän rakentamisen työvaihe vaatii 2-3 henkilön työpanoksen. Varsinkin vedensiirtolinjojen rakentaminen ja tihkuletkujen asentaminen kasteltavalle lohkolle vie aikaa. Suunnitteluvaiheessa kannattaa harkita, riittääkö rakentamisvaiheessa oma ammattitaito ja koneet vai turvaudutaanko ammattiasentajiin. Tihkukastelujärjestelmä on melko uusi ja tiloilla käytetään paljon itse tehtyjä koneita, mikä lisäsi työaikojen vaihtelua tilojen välillä.
Keywords: Ka; työnmenekki; puutarhatuotanto; tihkukastelu; sadetus; kastelumenetelmät