Metsäsektorin suhdannetiedote 2018 - (:unkn) unknown (Luonnonvarakeskus, 2018)
Maailmantalouden kasvun jatkuminen, keskeisten vientimarkkinoiden hyvä kysyntä ja kotimaassa toteutetut investoinnit kasvattavat metsäteollisuustuotteiden tuotantoa ja vientiä Suomesta vuonna 2018. Epävarmuutta markkinoiden hyvän kysynnän jatkumiseen aiheuttavat mahdollisten uusien kauppapakotteiden toteutuminen, Brexit -neuvotteluiden tulokset sekä Italian velkaongelmien ja poliittisen kriisin vaikutusten laajeneminen euroalueella. Sahatavaran tuotanto ja vienti kasvavat edelleen viime vuodesta. Alkuvuoden notkahduksen jälkeen viennin Kiinan uskotaan loppuvuoden aikana normalisoituvan kiinalaisten saatua purettua varastojaan. Vienti kasvaa myös Japaniin ja Pohjois-Afrikkaan. Kotimaassa sahatavaran kysyntä hieman lisääntyy omakotitalorakentamisen määrän kasvaessa. Suomen sahatavaran tuotannon arvioidaan nousevan tänä vuonna 12,2 miljoonaan kuutiometriin. Hyvän markkinakysynnän vuoksi sahatavaran viennin keskihinnan ennakoidaan nousevan hieman tänä vuonna. Mäntysahatavaran vientihinnat nousevat kuusisahatavaran vientihintoja nopeammin. Myös vanerin tuotanto ja vienti Suomessa kasvavat, mutta viennin keskihinta jää viime vuoden tasolle. Kapasiteetin lisäyksen myötä sekä sellun että kartongin tuotanto ja vienti kasvavat reippaasti tänä vuonna, mutta paperin tuotannon trendinomainen supistuminen jatkuu. Hyvä markkinakysyntä tukee erityisesti sellun viennin keskihinnan poikkeuksellisen voimakasta nousua. Tuotantokustannusten nousu on osin siirtynyt paperin ja kartongin markkinahintoihin ja näkyy myös niiden viennin keskihintojen nousuna. Teollisuuspuun hakkuut nousevat tänä vuonna ennätykselliseen 64,1 miljoonaan kuutiometriin, kun sahatavaran, sellun ja kartongin tuotannot kasvavat. Puun tuonnin arvioidaan jälleen kasvavan viime vuodesta. Kotimaan puun kysynnän kasvu nostaa havutukki- ja -kuitupuiden kantohintoja 5–6 prosenttia. Metsähakkeen käytön ja keskimääräisen laitoshinnan ennakoidaan nousevan hieman tänä vuonna.
Keywords: puun tuonti; sahatavara; vaneri; paperi; sellu; kartonki; kantohinnat; hakkuut; metsäenergia