MTT:n Paikkatietoseminaari - Jokioinen 15.4.2005 - Ruokokoski, Pentti; Tiilikkala, Kari; Lahtinen, Jukka; Kleemola, Jouko (MTT, 2005)
Jokioisilla 15.4.2005 pidetty MTT:n paikkatietoseminaari kokosi yhteen niin paikkatiedon aktiivikäyttäjiä kuin muuten paikkatiedosta kiinnostuneita ihmisiä. Tämä seminaarijulkaisu sisältää seminaarin esitykset ja seminaarin yhteydessä järjestetyn posterinäyttelyn posterit. Tietokonepohjaisilla paikkatietojärjestelmillä on lähes rajattomasti sovellusmahdollisuuksia maataloudellisessa tutkimus- ja kehitystyössä. Paikkatietojärjestelmät tarjoavat apua suurten tietomassojen hallintaan, ja tarjoavat kehittyneitä menetelmiä esimerkiksi pistemäisenä mitatun tiedon interpoloimiseen alueelle. Maataloudellisena sovelluksena tästä ovat mm. karttapohjalla esitettyjen tuholaisennusteiden tuottaminen, sekä alueellinen nurmirehun laadun kehittymisen ja oikean korjuuajankohdan ennustaminen. Tutkimus ei ole MTT:ssä jäänyt tutkijoiden työpöydille, vaan päivittyvän tiedon jakelu on toteutettu myös esimerkiksi internetin välityksellä. Täsmäviljelyssä tarvitaan tietojen tarkkaa paikannusta ja laajan paikkatietomäärän hallintaa ja nopeaa käsittelyä, ja se onkin yksi paikkatiedon tärkeistä sovellusalueista. Ilmakuvilta saatava tieto tarjoaa kiinnostavia mahdollisuuksia tehokkaaseen tiedon hankintaan. Paikkatietojärjestelmillä voidaan myös tehokkaasti havainnollistaa ja analysoida esimerkiksi ympäristön muutoksia tutkimusalueella ajan funktiona. Eri aikojen karttatasoja päällekkäin asettamalla voidaan tutkia esimerkiksi asutuksen kehittymistä eri aikoina. Vanhat paperimuodossa olevat kartat voidaan tehokkaasti siirtää sähköiseen muotoon skannausta ja optista tekstintunnistusta hyödyntäen. Tähän julkaisuun kerätyt seminaariesitykset ja posterit antavat kuvaa paikkatiedon käytön laajuudesta ja monipuolisuudesta MTT:ssä.
Keywords: Ys; paikkatieto; paikkatietojärjestelmä; tietokanta; GIS