"Maaseutu tyhjenee, maalaisuus jää" Tuotteistettuja kuvia maataloudesta ja maaseudusta mediassa - Heikkilä, Heikki (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Juuri ennen vuosituhannen vaihdetta journalismissa näyttää korostuvan neljä maataloutta ja maaseutua kuvittavaa trendiä. Yhtäältä maataloutta tarkastellaan ensisijaisesti kaupunkilaisen kriittisin silmin, toisaalta luonnontieteen "voittokulkuun" nojaavaan maatalouden tuotekehitykseen suhtaudutaan myönteisesti tai jopa varsin kritiikittömästi. Kolmanneksi journalismissa ollaan varsin vakuuttuneita siitä, että Suomi on jakautunut maantieteellisesti kahtia. Kaupungeissa ei enää aina ymmärretä - eikä edes haluta ymmärtää - maaseudun elämää ja olosuhteita. Neljäntenä piirteenä artikkelissa nostetaan esiin havainto siitä, että lehtien jutut maaseudusta kertovat usein toimittajien selviytymisretkistä. Näiden trendien kuvailua ja tulkintaa taustoitetaan pohtimalla hiukan sitä, miten journalismi ylipäätään toimii. Lopuksi esitän analyysin valossa joitakin kysymyksiä maaseudun ja maatalouden tuotteistajille.
Keywords: Ma; Ys; maaseutu; maatalous; joukkoviestintä; journalismi