Leivän reitti- maaseutulähtöisen ympäristökasvatuksen kehittäminen Elonkierto-puistossa - Siltala, Hannele (fi, 2001)
Tutkimuksen tavoitteena on ollut kehittää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) yhteydessä Jokioisilla sijaitsevaa maatalouden esittelypuisto Elonkiertoa ympäristökasvatuksen osalta. Tutkimuksen rahoittajana on ollut MTT:n lisäksi ympäristöministeriö sekä Kordelinin säätiö. Elonkierto-puisto ja maaseutu yleensäkin tarjoavat hyvän toimintakentän ja oppimis-ympäristön ympäristökasvatukselle. Tutkimuksen päätavoitteena on ollut kokemuksellista oppi-mis-ta sekä kestävän elämäntavan kehittymistä tukevan maatalousaiheisen ympä-ris-tö-kasvatuksen toi-min-tamallin laatiminen. Toimintamallin sisällön laatiminen ja täydentäminen on toteutettu toimintatutkimuksen avulla suunnittelun, toteuttamisen, havainnoinnin, arvioinnin sekä uudelleen-suunnittelun syklinä. Teoreet-ti-sen viitekehyksen lisäksi suunnittelun poh-jana on ollut tiivis yhteistyö paikallis-ten opettajien ja oppi-laiden kans--sa, jotta kehittämistyön koh-de-ryhmän toiveet tulee huomioiduksi. Tutkimuksen aikana on suunniteltu ja toteutettu ala-asteen opetukseen integroidut kolme projektia, jotka tarjoavat op--pilaille mahdollisuuden itse tekemällä ja koke-mal--la parantaa tietämystään ruoan-tuo----tan-non ja ympäristön vuorovaikutus-suhteista. Tutkimuksen tuloksena on esitetty maatalousaiheisen ympäristökasvatuksen toimintamalli kahden käsitekartan muodossa. Teoreettisen viitekehyksen perusteella laadittua mallia on täydennetty käy-tännön toiminnasta saaduilla kokemuksilla sekä oppilaiden ja opettajien palautteella siitä, mikä on hyvää maatalousaiheista ympäristökasvatusta. Tutkimustehtävissä on lisäksi selvitetty, minkälaista ympäristökasvatusta Elonkierron leipäprojekti edustaa, ja kuinka maaseutulähtöisessä ympäristökasvatuksessa voidaan hyödyntää elinkaariajattelua.
Pro-gradu-työ, Helsingin yliopisto
Keywords: Ys; ympäristökasvatus; maatalous; ruoantuotanto; kokemuksellinen oppinen