LED-belysning i växthus : Forskningsresultat och erfarenheter 2016 - Kaukoranta, Timo; Jokinen, Kari; Näkkilä, Juha; Särkkä, Liisa; Lindqvist5, Bengt (Naturresursinstitutet, Luke, 2017)
Efter årtionden av utvecklingsarbete, har LED-lamporna uppnått ett tillräckligt nyttoförhållande beträffande el-förbrukningen och ljusåtergivning, så att de småningom kan ersätta HPS-lamporna (högtrycksnatrium) som de senaste 30 åren varit de dominerande lamporna i växthusen. Vid försök samt i praktiken har man under det senaste året kunnat påvisa att man med LED-lampor kan uppnå en inbesparing på 30–50 % i el-förbrukningen. Förändringar inom växthusodling håller på att inledas och därför är det viktigt att erbjuda information som hjälper för genomförandetn av förändringar. Utvecklingen av LED fortsätter men med avtagande hastighet. Flere företag som erbjudet LED-lampor för växthus och som kan beaktas som potentiella kumpaner fungerar i Europa, Nord-Amerika och Asien. I Finland har vi för tillfället endast några företag som erbjuder LED-lampor. Odlare i Finland har berättat om erfarenheter med LED-belysning. Man har varit tvungen att ändra även på annat än bara belysningen, men enligt odlarnas erfarenheter fungerar lamporna nu bra i Finlands förhållanden. I LED-lampornas egenskaper fäster man speciell vikt vid ljusets spektrum (styrkan av ljusets våglängd) som inverkar stort på effektiviteten hos ljuset. HPS-lampornas spektrum bestäms främst av lampans egenskaper, men de nya lamporna utvecklas enligt växternas ljusspektrumskrav. Lampans teknik är inte längre en begränsande factor utan det vilket ljusspektrum som ger det bästa resultatet hos odlingen. Spektret är speciellt viktigt i Finland där vi under midvintersäsongen inte har just alls solljus. Mera söderut samt undet övriga årstider reparerar solljuset det bristfälliga spektret. Då man ersätter HPS-lamporna med LED-lampor flyttar man över en stor del av kostnaderna från el-kostnader till kapitalkostnader. Vi spekulerade en del i de totala investeringskostnaderna, lönsamheten i de ersättande investeringarna samt vilken betydelse tidpunkten för investeringarna har. Den lägre värmeavgivningen hos LED-lamporna möjliggör ett bredare utnyttjande av denna belysning även inom tävlande odlingsområden såsom Holland. Vi uppskattade hur detta möjligtvis kan inverka på konkurrensen med den finska produktionen. Lägre värmeproduktion och modifiering av spektret ger även en möjlighet för grönsaksodling i våningar. Vid våningsodling (vertical farming, plant factory, kerrosviljely) är växterna i växthus i flere våningar och helt belysta med konstljus. Speciellt intressant är det i Finland där det finns mycket litet ljus från oktober till januari. I lönsamheten med våningsodling jämfört med normal växthusodling finns två saker: effektiv el-konsumtion samt kostnaderna för temperatur- och fuktighetsväxlingar i jämförelse med vanlig växthusodling. Till sist spekuleras i framtidsutsikterna som härrör från flexibiliteten vid förverkligandet av LED-belysningen.
Keywords: växthusodling; växthusbelysning; energi; HPS; kasvihuoneviljely; kasvihuoneet; energia; valaistus; valaistustekniikka; ledit