Laidunnusratkaisuja ja -käytäntöjä emolehmätiloille - Pesonen, Maiju; Huuskonen, Arto; Joki-Tokola, Erkki (MTT, 2011)
Laidunnusratkaisut ovat aina tilakohtaisia. Laiduntaminen on taloudellisesti kannattava vaihtoehto, jos tuotantotavoitteet saavutetaan laidunkauden kuluessa. Onnistuneella laidunkaudella emolehmät eivät tarvitse laitumen lisäksi muuta rehua. Laitumella emojen tulisi kuntoutua ja vasikoiden kasvaa hyvin. Naudoilla on lajityypillisiä käyttäytymismalleja ja yksilöllisiä mieltymyksiä, joita hyödyntämällä voidaan helpottaa laiduntamisen onnistumista. Eräs tärkeimmistä laitumeen ja laiduntamiseen liittyvistä asioista on ymmärtää eläimen koon vaikutus suhteessa sen tarvitsemaan ravinnonmäärään. Laidunalueiden tuottokyky vaihtelee runsaasti. Emolehmien kunnon kehittymisen ja vasikoiden kasvun kannalta laidunnurmi tulisi pitää riittävän sulavana, lehtevänä ja melko tarkasti tietyn pituisena. Laidunkierron suunnittelu kuuluu laiduntamisen onnistumisen ehtoihin. Emolehmille voidaan järjestää meidän olosuhteisiimme tavanomaista pitempi ja kannattava laidunkausi erilaisilla kasvivalinnoilla. Laiduntamisella on aina ympäristövaikutuksia. Laiduntaminen tulisi suunnitella niin, että se on kestävällä pohjalla myös ympäristön kannalta. Eläintiheydellä ja laitumen kuntoa tarkkailemalla sekä laitumen koostumuksella voidaan vaikuttaa ympäristökuormitukseen. Ihmisen ravitsemuksen kannalta laidunruokinnalla voi olla myönteisiä vaikutuksia tuotetun naudanlihan laatuun.
Keywords: Ko; naudanlihantuotanto; emolehmätuotanto; emolehmät; laiduntaminen; laitumet; laidunkasvit; laidunkierto; rehut; ruokinta