Heräteaineet ja fenoliyhdisteet kasvitautien torjunnassa - Karjalainen, Reijo; Hukkanen, Anne; Anttonen, Mikko; Tiilikkala, Kari; Kokko, Harri; Kärenlampi, Sirpa (MTT, 2003)
Kasvitauteja voidaan torjua perinteisesti biologisin ja kemiallisin menetelmin, mutta myös uusin keinoin. Kasvien luontainen taudinkestävyys paranee, kun niihin ruiskutetaan heräteaineita eli elisitoreja. Nämä aineet käynnistävät kasvin omat puolustuskeinot. Kun kasvin lehdille ruiskutetaan esimerkiksi aspiriinia, aktivoituu kasvissa monia biokemiallisia kasvin taudinkestävyyteen vaikuttavia aineita. Ne estävät taudin etenemisen kasvissa. Tehokkaimmat elisitorit, kuten Benzothiadiazole-salisyylihappojohdannainen torjuivat härmätautia tehokkaasti mansikan kasvihuoneviljelyssä. Uudet elisitoreihin perustuvat torjuntakeinot ovat vaihtoehto muun muassa vaikeasti torjuttavien kurkun, ruusun ja tomaatin härmätautien kemialliselle torjunnalle. Lupaava käyttökohde on myös vihannesten varastokestävyyden ja laadun parantaminen "rokottamalla" vihannekset elisitoreilla ennen varastointia. Heräteaineet saavat kasvien signaalivälityksen toimimaan ja muodostamaan suoja-aineita. Monet näistä suoja-aineista ovat kehittyneet vuosimiljoonien aikana suojaamaan kasveja taudeilta ja muilta stressitekijöiltä. Sattumalta osa näistä suoja-aineista on terveellisiä myös ihmiselle. Keskityimme tutkimuksessamme marjojen flavonoideihin, jotka ovat fenolisia yhdisteitä. Niitä on tunnistettu kasveista yli 4000 erilaista. Myös niiden terveyttä edistäviä ominaisuuksia on tutkittu paljon. Havaitsimme, että marjakasvilajikkeiden fenolisten yhdisteiden pitoisuudet vaihtelivat huomattavasti. Mustaherukoista eniten flavonoleja oli ulkomaisissa lajikkeissa, kuten Tritonissa ja Ben Tronissa. Vadelmista Balder-lajike sisälsi selvästi eniten kversetiiniä. Harmaahometta parhaiten kestävässä Honeoye-lajikkeessa oli kaksinkertainen määrä flavonoleja verrattuna taudinalttiiseen Senga sengana -lajikkeeseen. Niinpä kasvinjalostuksen keinoin voidaan kehittää esimerkiksi funktionaalisten elintarvikkeiden raaka-aineiksi hyvin soveltuvia lajikkeita, joissa on poikkeuksellisen runsaasti terveyskomponentteja.
Päiväys aikaisempaan verkkoversioon el. ISBN 951-729-681-9
Keywords: Ta; kasvinsuojelu; heräteaineet; taudinkestävyys; fenolit; mustaherukka; mansikat; vadelma