Viherlannoitusnurmen muokkaustekniikalla typpeä ohralle - Väisänen, Jaana; Kakriainen-Rouhiainen, Sanna (MTT, 2004)
Viherlannoituksen esikasviarvoon eniten vaikuttavia tekijöitä ovat kasvuston rehevyys, siemenseoksen laatu ja kasvuston muokkausajankohta. Tässä kokeessa kasvuston silppuamisessa käytettiin kesantomurskainta ja samanaikaisessa maahan sekoittamisessa lapiorullaäestä tai kelajyrsintä. Vaikutusta verrattiin kyntöön. Pohjois-Pohjanmaalla Ruukissa virna-kauraviherlannoituksen erilaiset muokkaustekniikat vaikuttivat ohran jyväsatoon pensastumisvaiheessa saatavilla olevan typen määrän erojen kautta. Ruukin erittäin runsasmultaisella maalla erilaiset kevätmuokkaukset tuottivat ohrassa parhaat sadot. Yksivuotisen viherlannoituksen kevätmuokkauksessa on yleensä suurempi riski typen ja kaliumin hävikeille kuin muokattaessa myöhään syksyllä. Loppusyksyllä 2001 tehtyjen muokkausten (kyntö, murskaus + kyntö, murskaus + äestys + kyntö) jälkeen ohrasadot olivat n. 2500 kg/ha, mutta keväällä 2002 tehtyjen muokkausten jälkeen n. 2750 kg/ha. Jyrsimen käyttö syksyllä tai keväällä virna-kauran muokkauksessa osoittautui huonoksi ratkaisuksi ohrasadon kannalta. Kevätmuokkauksen paremmuus tässä kokeessa liittyi ilmeisesti hietamaan lämpötalouden paranemiseen.
Keywords: Ka; luomu; ohra; viherlannoitus; luonnonmukainen maataloustuotanto; esikasvit; kasvinvuorotus; karjanlanta; hoitomuokkaus; haraus; riviväli; kylvöaika; sato