Puutarhatalouden kirjanpitojärjestelmä : esiselvitys kirjanpitojärjestelmän kehittämiseksi - Katila, Jari; Knaapinen, Petri (Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos, 1997)
Puutarha-alan taloustutkimuksen ongelmana on ollut edustavan yrityskohtaisen tutkimusaineiston vaikea saatavuus. Puutarhatalouden alalta kerättävän taloustiedon tarpeellisuus on lisääntynyt Suomen liityttyä EU:n jäseneksi. Tutkijoiden Jari Katilan ja Petri Knaapisen artikkelissa käydään läpi puutarhakirjanpidon tietosisältö ja tarkastellaan puutarhakirjanpidon erityispiirteitä. Artikkelissa kiinnitetään huomiota mm. varastonmuutosten arviointiin ja pitkäaikaisen kasvillisuuden perustamismenojen aktivointiin. Tuotantotukien tuloslaskentaan liittyvä käsittely kirjanpidossa havaittiin ongelmalliseksi. Käyttöomaisuuden poistojen osalta tuli selkeästi esille verotuksen poistamattomien menojäännösten alhaisuus verrattuna jäljellä olevaan omaisuuden käyttöaikaan ja tulonmuodostuskykyyn. Tämä viittaa siihen, että käyttöomaisuus poistetaan verotuksellisista syistä etupainotteisesti. Yksinomaan tilinpäätöstunnusluvuilla ja niihin liittyvällä yrityksen rahaprosessin kuvauksella on vaikea osoittaa, mistä muutokset yrityksen taloudessa johtuvat. Näin ollen kirjanpidossa tulisi kerätä myös tuotantoa kuvaavia määrätietoja, joiden avulla voidaan paremmin arvioida toiminnan tehokkuutta ja jotka osaltaan tukevat ja selittävät rahaprosessissa tapahtuneita muutoksia ja auttavat myös yrittäjiä toimintansa kehittämisessä

In Finland economic research on horticultural enterprises is difficult because of the lack of relevant data. This study in an preliminary study to extend agricultural bookkeeping system to cover also various sectors of horticulture. The aim is to make the bookkeeping system to correspond with the needs set by the Farm Accountancy Data Network (FADN) of the European Union. The main emphasis is on how to make the common bookkeeping comparable with the needs of profitability studies on horticultural enteprises. The problem is more acurate in the firms of open field production that are not following the legislation of trade tax laws which requires double-entry bookkeeping. The foreseen problems in the bookkeeping of open-field enterprises are estemated by creating a double- entry bookkeeping for tree case enterprices.
Keywords: Ma; kannattavuuskirjanpito; puutarhatalous; kirjanpito; accounting; economics; horticulture; bookkeeping