Ekonometrinen analyysi maailmankaupan vapautumisen vaikutuksesta tuotannon keskittymiseen - Yrjölä, Tapani; Mäki-Fränti, Petri; Pyykkönen, Perttu (MTT, 2010)
Vapaakaupan eduista on keskusteltu 1700-luvulta lähtien. Selkeisiin toimiin vapaakaupan edistämiseksi ryhdyttiin toisen maailmansodan jälkeen, kun aloitettiin neuvottelut tulleja ja kauppaa koskevasta yleissopimuksesta. Kauppaneuvottelukierrosten seurauksena monien tuotteiden kauppa vapautui menneinä vuosikymmeninä huomattavasti. Maataloustuotteet tulivat mukaan näihin neuvotteluihin vasta viimeisellä tähän mennessä loppuun saatetulla neuvottelukierroksella, jonka seurauksena maataloustuotteiden kaupan esteitä purettiin sopimuksen toimeenpanokaudella vuosina 1995 2001. Kaupan vapauttamisen taustalla on ajatus siitä, että kunkin maan erikoistuessa tuottamaan sitä tuotetta, minkä tuotannossa sillä on suhteellinen etu, kokonaisuutena saavutetaan hyvinvointihyötyjä. Jos kaupan vapauttamisen seurauksena maataloustuotannossa erikoistutaan, pitäisi myös tuotannon keskittyä alueellisesti. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää onko kaupan vapauttaminen vaikuttanut tuotannon alueelliseen sijoittumiseen. Tutkimuksessa sovelletaan gravitaatiomallia tuotannon keskittyneisyyden tutkimiseen. Gravitaatiomallit perustuvat Newtonin painovoimalakiin. Yksinkertaisimmillaan niiden mukaan kahden alueen välinen kauppa on sitä suurempaa, mitä suurempia talouksia osapuolet ovat ja sitä pienempää, mitä suurempi niiden välinen etäisyys on. Tilastojen mukaan maataloustuotteiden maailmankauppa on lisääntynyt selvästi tutkimuksen tarkastelujaksolla, eli vuodesta 1988 vuoteen 2008. Mallin tulosten mukaan vapaakauppa lisää alueellista keskittymistä, mutta tietyin rajoituksin. Keskittyminen on voimakkaampaa, jos mukana olevat maat ovat ainakin jossain määrin samanlaisia. Samankaltaisilla mailla voidaan olettaa olevan yhteisiä intressejä ja niiden perusteella niiden voidaan ajatella suosivan yhteisiä tai samankaltaisia politiikkoja. Vaikka kaupan vapautuminen yleisellä tasolla onkin hyvinvointia lisäävä politiikkamuutos, ei maatalouskaupan vapauttaminen eri syistä aina ole hyväksi kaikille maille. Siksi kaupan vapauttamisen aiheuttamaa tuotannon keskittymistä vähennetään yleensä muilla politiikkakeinoilla.
Keywords: Ma; Re; maataloustuotanto; vapaakauppa; keskittyminen; gravitaatiomalli