Synteesiraportti: Tavoitteena maan kasvukunnon parantaminen : Uudet tiedot ja menetelmät maatalouden ympäristövaikutusten hallintaan - Leppälä, Johanna; Nurmi, Elina; Tähtikarhu, Mika; Keskitalo, Marjo; Känkänen, Hannu; Larmola, Tuula; Lemola, Riitta; Liimatainen, Maarit; Luostarinen, Sari; Lång, Kristiina; Läpikivi, Miika; Lötjönen, Timo; et al. (Luonnonvarakeskus, 2026)
Kestävässä peltoviljelyssä pidetään samanaikaisesti huolta maan kasvukunnosta ja satotasojen ylläpidosta sekä tehdään ilmastollisesti ja luonnon monimuotoisuuden kannalta hyviä ratkaisuja. Tehtyjen toimenpiteiden vaikutukset riippuvat käytetyistä viljelymenetelmistä, ajoituksesta, sääolosuhteista, maaperän mikrobitoiminnasta, pellon maalajista ja muista ominaisuuksista. Vaikutusmekanismien ymmärtäminen auttaa arvioimaan menetelmien soveltuvuutta ja toimivuutta eri olosuhteissa, mikä helpottaa toimenpiteiden valintaa eri peltoalueilla. Tässä raportissa on vedetty yhteen tuoreinta tutkimustietoa peltojen vesienhallinnasta, maanparannusaineista, lannoituksesta ja ravinteiden kierrätyksestä, maanmuokkausmenetelmistä sekä viljelykasvivalinnoista ja -järjestelmistä. Jokaisessa kappaleessa on tunnistettu tietoaukkoja, jotka selventävät aiheeseen liittyviä epävarmuuksia ja tulevaisuuden tutkimustarpeita. Lisäksi raportissa tarkastellaan menetelmiä, joilla viljely- ja ympäristötoimenpiteitä voidaan kohdentaa parhaimman hyödyn saamiseksi, sekä viljelijöiden näkökulmaa maatalouden ympäristökysymyksiin. Raporttiin kootut tulokset osoittavat, että eri viljely- ja ympäristötoimenpiteillä voidaan vaikuttaa positiivisesti peltoviljelyn ympäristövaikutuksiin. Koska toimenpiteiden vaikutukset riippuvat monista tekijöistä, ne harvoin vaikuttavat haluttuun suuntaan kaikkien muuttujien osalta. Raportin johtopäätösten koontitaulukko kokoaa yhteen eri toimenpiteiden positiivisimmat vaikutukset ympäristöhaasteisiin ja satotasoon.
Keywords: maatalous; vesienhallinta; lannoitus; maanmuokkausmenetelmät; maanparannusaineet; viljelykasvit; viljelykasvijärjestelmät; kohdentamismenetelmät; viljelijänäkökulma