Peltojen ravinnetilan kehitys 50 vuoden aikana - Mäntylahti, Väinö (MTT, 2002)
Viljavuustutkimuksia on Suomessa tehty säännönmukaisesti yli 50 vuoden ajan. Kertyneestä aineistosta, yli 5 miljoonaa maanäytettä, on tehty yhteenvetoja, jotka kuvaavat maiden viljavuuden kehittymistä. Seurannan on mahdollistanut osaltaan saman analyysimenetelmän käyttö koko tarkasteluajan. Maiden pH, useat makroravinnepitoisuudet ja booripitoisuus ovat kohonneet 1950-luvun alun tasosta yhdellä - kahdella viljavuusluokalla, ja ovat nykyisin tasolla "Vält-tävä" - "Tyydyttävä". Kaliumin, kuparin, sinkin ja mangaanin osalta muutokset ovat olleet vähäisiä, lähinnä viljavuusluokan sisällä tapahtuneita pienehköjä muutoksia.
Keywords: Ka; viljavuus; tutkimus; maaperä; ravinnepitoisuus; näytteet