Utfodringsrekommendationer för unga blårävshonor och konditionsklassificering av blåräv - Koskinen, Nita; Tauson, Anne-Helene; Kempe, Riitta; Rekilä, Teppo (fi, 2010)
Utfodringsrekommendationerna för unga blårävshonor som ska väljas ut till avel kompletteras med uppgifter om den dagliga foderransonens storlek (g/dygn) och en konditionsklassificering av djuren. Utgående från undersökningar av blårävarnas energiomsättning har man tagit fram en rekommendation för utfodringen av blårävshonor året runt. Undersökningen av energibehovet utfördes på finska blårävshonor vid Köpenhamns universitet. I undersökningen definierades blårävshonornas dagliga energibehov från augusti fram till digivningsperioden följande år. Undersökningen finansierades av Helves Stiftelse, FPF rf, Turkistuottajat Oyj och MTT. Flera fältundersökningar har gett liknande resultat beträffande begränsningen av utfodringen på hösten, konditionsklassificeringen av djur och valpresultat. Individuella skillnader och miljöfaktorer bör tas i beaktande Det dagliga energibehovet är individuellt och beror på djurets storlek, ålder och aktivitet samt på miljöfaktorer, i första hand temperaturen i omgivningen. Också djurtätheten påverkar energibehovet (en eller flera djur i samma bur). Aktiviteten och ämnesomsättningens snabbhet varierar från djur till djur och därför är en djurspecifik utfodring och en övervakning av djurets kondition av yttersta vikt vid sidan av uppföljningen av foderkonsumtionen. Foderkonsumtionen är lätt att kontrollera med hjälp av anordningar som utvecklats för individuell utfodring och registrering av utfodring. Fakta om utfodringen kombinerat med honans valpresultat kan utnyttjas vid planeringen av utfodringen för nästa säsong. Olika utfodring till avels- och produktionsdjur Utfodringen av blårävshonor som valts ut till avel ska under hösten åtskiljas från utfodringen av produktionsdjur, detta för att undvika en onödig avmagring av djuren före avelssäsongen. Blårävshonor minskar på naturlig väg i vikt då de kommer i brunst på förvåren. Enligt undersökningsresultaten ger en begränsning av utfodringen under hösten bättre valpresultat hos unga blårävshonor. Fortplantningsresultatet för djur som tillhörde konditionsklass 3 i september-december, dvs. blårävar som nått en vikt på ca 10 kg och hållit samma vikt ända till december, var bättre än för blårävar som nått konditionsklass 5 i november. Enklare än att följa vikten är att följa djurets konditionsklass. Begränsningen av utfodring börjar i september Behovet av energi och protein är störst under den tidiga tillväxten. Utfodringen bör därför inte begränsas i kraftigare omfattning på förhösten. I augusti och början av september kan foderransonen vara densamma för blårävar som valts ut för avel som för produktionsdjur. Efter början - mitten av september bör utfodringen av avelsdjuren begränsas. Enligt gällande rekommendationer för fodersammansättningen (fodrets energi ca 1700 kcal/kg eller 7 MJ/kg) ska foderransonen i det skedet uppgå till ca 590 g ända fram till början av november. Djuret får då dagligen ca 1000 kcal, dvs. 4205 kj energi. Före början av december kan ransonen sänkas till 500 g/dygn. Om fodret innehåller mer energi än den rekommenderade nivån, är utfodringens mängd mindre. Foderransonen i g/dygn vid utfodring av foder i enlighet med rekommendationerna (± 100 kcal) framställs i figurerna 1 och 2. På våren varierar foderransonen mellan 200-400 g. Våra undersökningar visade att djurens energiintag underskred underhållsnivån i februari-april och djuren vikt sjönk med 2 kg under perioden. Djurens viktkurva presenteras i bild 3. Foderransonen höjdes gradvis före den förväntade tidpunkten för insemination. Efter inseminationen höjdes foderransonen till djurets underhållsnivå, vilket betyder att djuret inte går ner i vikt och dräktigheten förlöper normalt. Underutfodring bör undvikas Fodrets energihalt och förändringar i halten bör beaktas då utfodringen planeras. Om energihalten är hög ska ransonen alltså minskas och på motsvarande sätt ökas om fodret är "magert". Undvik underutfodring, dvs. överdriven begränsning av utfodringen särskilt på hösten. En uppföljning av djurets konditionsklass är i det här fallet ett utmärkt verktyg. En avelsblåräv bör inte tillhöra en lägre konditionsklass än 3 under perioden september-december, dvs. den ska vara normal, välproportionerad. Om en avelsblåräv på hösten befinner sig i konditionsklass 2, dvs. den är slank, ska dess kondition stiga före avelssäsongen. Blåräven behöver inte längre näringsämnen för sin tillväxt då den har nått det vuxna djurets storlek. Näringsämnen behövs endast för upprätthållande av kroppsfunktionerna samt för värmereglering och rörelse. Energibehovet hos djur som fötts upp i burar för enskilda individer är sannolikt lägre än hos djur som fötts upp i burar för flera individer. Vid utfodringen av avelsdjur är det på grund av skillnaderna individer emellan, skillnaderna i fodrets sammansättning och miljöfaktorernas effekter ytterst viktigt att kontrollera djurets konditionsklass. Skalan för konditionsklassificering av blåräv presenteras i tabell 1.
Keywords: Ko; turkiseläimet; ruokinta; rehut