Keräkaalin, sipulin ja porkkanan kastelu ja lannoitus - Suojala, Terhi; Salo, Tapio; Kallela, Marja; Pulkkinen, Janne; Kaukoranta, Timo (Maatalouden tutkimuskeskus, 2001)
Nykyaikaisen viljelytekniikan tavoitteena on tuottaa laadukasta satoa vähäisin ympäristörasituksin. Tässä tutkimuksessa tutkittiin sellaisia viljelymenetelmiä, joissa lannoitus ja kastelu toteutetaan kasvien todellisten tarpeiden mukaan. Kahtena vuonna tutkittiin kenttäkokeissa kastelun mukana annetun lannoituksen käyttökelpoisuutta. Kolmantena vuonna selvitettiin hidasliukoisen typpilannoitteen hyötyjä. Tulosten mukaan kastelulannoitus ramppi- tai valutuskasteluna ei paranna sadontuottoa verrattuna lannoitteiden hajalevitykseen. Havaitsimme myös, että maan liian alhainen ravinnepitoisuus viljelyn alussa heikentää kasvua. Sadontuoton kannalta keskeistä on kasvien veden saannin turvaaminen. Tämä voidaan varmistaa seuraamalla maan kosteutta esimerkiksi tensiometreillä.

Modern cultivation technology aims to produce a high yield of good quality with minimal impact on the environment. The objective of this study was to develop cultivation methods in which fertilization and irrigation are adjusted according to the plant s actual demand. In the first two years, the benefits of fertigation were examined, and in the third year, usage of slow-release nitrogen fertilizer was assessed. Fertigation did not result in a better yield than the traditional method of fertilization. A low nutrient content in the soil early in the growing season retarded growth. Critical for yield production is a sufficient water supply to plants, which can be controlled by monitoring soil water content by tensiometer or other measurements.
Fertilization and irrigation of white cabbage, onion and carrot
Keywords: Pu; puutarhakasvit; viljely; kastelu; kastelulannoitus; keräkaali; lannoitus; sipulit; porkkana; horticultural plants; cultivation; cabbage; cabbage; fertigation; fertilizer application; onion