Predicting body weight from body measurements of pre-pubertal Ayrshire heifers - Mäntysaari, Päivi (Agricultural Research Centre of Finland, 1996)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää mittausten käyttökelpoisuutta 3-10 kuukauden ikäisten hiehojen elopainon määrittämisessä. Elopainon kehityksen seuraaminen jo alkukasvatuskaudella on välttämätöntä, sillä utareen kehityksen kannalta kriittinen kasvunvaihe alkaa noin 3 kk iässä. Kokeessa mitattiin elopaino, rinnanympärys, pituus ja säkäkorkeus 3-9,5 kk ikäisiltä hiehoilta, joiden keskimääräinen päiväkasvu oli 650 g. Mittojen ja elopainon välisiä yhteyksiä pyrittiin selvittämään regressioanalyysillä. Rinnanympäryksen perusteella pystyttiin parhaiten ennustamaan elopainoa (R2 =0,969). Kun rinnanympäryksen lisäksi regressiomalliin lisättiin sekä pituus että säkäkorkeus, lisääntyi ennusteen varmuus vain vähän (R2 = 0,983). Hiehojen elopainoa suositeltiin arvioitavan rinnanympäryksen perusteella kaavalla EP = exp[1,0453+0,04196(RY)-0,00007713(RY)2 ], missä EP = elopaino ja RY = rinnanympärys. Yhtälöä voidaan käyttää, kun rinnanympärys on 95-140 cm. Yhtälöä testattiin toisella hiehoaineistolla. Testiaineiston hiehoja oli kasvatettu kahdella ruokintatasolla. Alhaisella tasolla hiehojen kasvu oli 668 g/d ja korkealla 848 g/d. Elopainon ja rinnanympäryksen välisen yhteyden todettiin olevan riippuvainen ruokinnan voimakkuudesta. Malli ennusti alhaisen ryhmän hiehojen elopainon suhteellisen luotettavasti, mutta aliarvioi voimakkaasti ruokittujen hiehojen elopainon. Koska esitetty elopainon arvioimisyhtälö perustuu rajoitetusti ruokittujen hiehojen mittauksiin, antaa se parhaan ennusteen hiehoille, joiden päiväkasvut ovat 550-700 g.

The relationship between heart girth, wither height, body length and body weight in 3- to 9.5-monthold pre-pubertal Finnish Ayrshire heifers gaining 600-650 g/d was analysed (experiment I). Regression analysis showed that heart girth was the trait most highly correlated to body weight (R2= 0.969). Including body length or wither height as a second term in the regression, increased R2 values only slightly. When the relationship between heart girth and body weight was used to predict the body weight of heifers reared at two feeding levels (experiment II), the precision of prediction was affected by the plane of nutrition. Actual body weight for a given heart girth was slightly higher on the high than on the low feeding level. It is, nevertheless, concluded that the equations presented in the paper can be used to estimate accurately the body weight of pre-pubertal (95-140-cm heart girth) Ayrshire heifers gaining 550-700 g/d.
Keywords: kehonmitat; hiehot; kasvu; märehtijät; heart girth; wither height; body length; feeding level; replacement heifer