Maatiaiskasvien ylläpitoviljely Suomessa - Heinonen, Maarit (toim.) (MTT, 2009)
Viljelyssä harvinaistuneet maatiaiskasvit nousivat Suomessa kansallisiksi suojelukohteiksi 2000-luvun alussa, kun Suomi kansainvälisten sopimusten velvoittamana laati maa- ja metsätalouden kasvigeenivaraohjelman. Kasvi-geenivarojen suojelussa tarvitaan toisiaan täydentäviä ja vaihtoehtoisia säily-tysmenetelmiä, jotta voidaan taata säilytyksen varmuus ja tuoda kasvilajik-keita eri käyttäjien ulottuville. MTT:n monitieteinen hanke "Kasvigeenivarojen tilalla suojelun edistäminen Suomessa (OnFarmSuomi; 2006-2008)" kartoitti ja tutki maatiaiskasvien ylläpitoviljelyä Suomessa. Hankkeessa selvitettiin maatiaisviljojen ja vanhojen viljalajikkeiden nykyviljelyn laajuutta ja luonnetta. Tutkimuksessa tavoitettiin 34 maatilaa, joissa viljellään tai on viime vuosina viljelty maatiaisviljoja tai vanhoja viljalajikkeita. Hanke sai yhteensä 47 ilmoitusta maatiaisviljoista tai vanhoista viljeltävistä kauppalajikkeista. Viljelyllä suojelu edellyttää pitkäjänteistä sitoutumista ja riittävää käytännön tietoa maatiaiskasvien viljelystä. Säilyäkseen viljelyssä maatiaiskasvit tarvitsevat laajan ja monipuolisen toimijajoukon. Ympäristötukijärjestelmä tukee taloudellisesti viljelijöitä aktiivimaatiloilla. Uudenlainen maatiaiskasveihin liittyvä toiminta, kuten tuotekehittely ja kulttuuritoiminta, on tärkeää niiden viljelyssä säilymisen kannalta. Esimerkiksi paikallismuseoilla olisi hyvät edellytykset maatiaiskasvien esilletuomiseen ja tietouden välittämiseen. Maatiaiskasvit ovat historiallisilta, paikallisilta ja muilta ominaisuuksiltaan otollisia kulttuurin ilmentäjiä. Maatiaiskasveja koskeva kulttuurinen tieto on kuitenkin hajanaista ja epäsystemaattista. Haasteena on järjestelmällisen kult-tuurisen tiedon, kuten kasvien sisältämien moninaisten tarinoiden, viljelyhistorian ja käytön, kokoaminen.

The landraces in cultivation were included to the national preservation programme of plant genetic resources for food and agriculture in the early 2000s. Supplementary and versatile preservation methods and practices are needed to assure the conservation of plant genetic resources and to bring them accessible to different users in society. The multidisciplinary research project "On farm conservation in Finland" (during 2006-2008) by MTT Agrifood Research Finland studied the management of heritage plants in Finland. Main target of the project was to study farmers and management of cereal landraces and old varieties in Finland. In total, 34 farms were contacted. The project received 47 notifications of cereal landraces and old cereal varieties in cultivation. Broad and versatile actors are needed to keep landraces in cultivation. National support system for on-farm maintenance of some crops is targeted to active farmers. New activities, such as product development of landrace based products and cultural activities, will promote the continuity of the cultivation of landraces. For example local museums have a potential to demonstrate and to promote heritage plants. For the present, the cultural knowledge of heritage plants is fragmented, and the future challenge is to systematic gathering of versatile, usually indigenous and local, knowledge on their history, management and use.
Keywords: Ka; in-situ suojelu; kasviston suojelu; viljelykasvit; geenivarat; siemenpankit; viljely; kulttuuriperintö; maatiaislajikkeet; vanhat viljelykasvit; maatilat; tuotteistaminen; museot; Suomi