Pohjoismaista yhteistyötä kasvinjalostuksessa - Lahti, Tapio (Maaseudun Tulevaisuus, 2003)
Maamme vilja-alasta noin 40 % kylvetään ulkomaisilla lajikkeilla. Lajikkeet tulevat pääosin Ruotsista ja Norjasta. Myös kasvinjalostajat hyödyntävät toistensa työtä. Ruotsalaisen SW:n (entinen Svalöf Weibull) lajikkeita on käytetty muun muassa Saana-ohran, Veli-kauran, Anniina-kevätvehnän ja Kulta- sekä Tuli-rypsien jalostuksessa. Samoin ulkomaiset jalostajat ovat tuoneet omiin lajikkeisiinsa suomalaista perimää. Tätä ei pidä nähdä uhkana kotimaiselle lajikejalostukselle, vaan se ylläpitää tervettä kilpailuhenkeä lajikemarkkinoilla.
Keywords: Ka; kasvinjalostus; lajikkeet; tuonti; koetoiminta; ominaisuudet; vertailu; viljelyvarmuus; viljakasvit; geenitekniikka; yritystoiminta