Metsäteollisuus : Massa- ja paperiteollisuuden tuotanto ja vienti - Hänninen, Riitta (Luonnonvarakeskus, Luke, 2016)
Kuluvan vuoden alkupuoliskolla Suomen kartongin ja markkinasellun vientimäärät ovat kasvaneet reippaasti Eurooppaan ja Aasiaan. Sellun vienti Kiinaan kasvoi vuoden 2016 alkupuoliskolla 15 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kiinan osuus Suomen koko sellun viennistä oli lähes kolmannes. Kartongin viennissä Eurooppaan suuria prosentuaalisia kasvuja oli esimerkiksi Ruotsiin ja Britanniaan. Uudet investoinnit mahdollistavat sellun ja kartongin tuotannon ja viennin kasvun usealla prosentilla tänä ja ensi vuonna. Sen sijaan paperin vienti vähenee, kun painopaperin kulutus Euroopan päävientimarkkinoilla edelleen pienenee ja kotimaassa tuotantokapasiteettia on aiempaa vähemmän koneiden sulkemisten ja tuotantosuuntien muutosten vuoksi. Kasvava tarjonta vientimarkkinoilla on luonut laskupaineita massa- ja paperiteollisuuden tuotteiden hintoihin. Kartongin tuotantokapasiteetti kasvaa päämarkkinoilla Euroopassa, jossa etenkin taivekartongin tuotantoa lisätään. Tänä vuonna Suomen kartongin viennin yksikköhinnan arvioidaan alenevan keskimäärin 3 prosenttia ja ensi vuonna jäävän lähelle kuluvan vuoden tasoa. Sellun hintavaihtelut ovat maailmanmarkkinoilla perinteisesti suuria, ja tänä vuonna lehtisellun hintaa on alentanut tarjonnan kasvu. Suomelle tärkeän havusellun hinnanlasku näyttää taittuneen, mutta alkuvuoden pudotuksen seurauksena Suomen sellun viennin yksikköhinnan arvioidaan jäävän tänä vuonna noin 12 prosenttia alle viime vuoden tason. Painopapereiden markkinoilla kulutuksen väheneminen aiheuttaa hinnanlaskupaineita. Laskua kuitenkin hidastaa viime vuosien tuotantokapasiteetin sulkemiset sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa, ja kapasiteetin arvioidaan myös jatkossa vähenevän. Markkinoilla on kuitenkin edelleen ylitarjontaa, ja Suomen koko paperin viennin yksikköhintaan ennustetaan hienoista laskua sekä tänä että ensi vuonna.
Keywords: metsäteollisuus; metsäteollisuustuotteet; kartonki; sellu; kartonkiteollisuus; massateollisuus; paperiteollisuus; vienti; investoinnit; kannattavuus