Porsasripuli kuriin kotoisin keinoin - Suomi, Kaija (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Ruokinnan, hoidon ja ympäristöolosuhteiden parantaminen ovat tärkeimmät porsasripulin ehkäisykeinot tilalla. Porsaiden raudansaanti turvataan antamalla niille rautalisä riittävän ajoissa. Näin vältytään anemialta ja mahdollisesti siitä johtuvilta sairauksilta. Rehujen valmistuksessa on hyvä tietää, mitkä raaka-aineet sopivat porsaille ja mitkä esimerkiksi runsaasti käytettynä aiheuttavat ripulia. Myös juomaveden on oltava hyvälaatuista ja vapaasti porsaiden saatavilla. Porsaita ei suositella vieroitettavaksi ennen kuin ne ovat 7 kilon painoisia. Vieroituksen jälkeen rehun saantia on hyvä rajoittaa ja valkuaisen määrää vähentää laimentamalla rehu. Vieroitusrehuun voidaan lisätä orgaanista happoa tai kuitua ehkäisemään ripulia. Ripulin yllättäessä porsaiden kuivuminen torjutaan elektrolyyttijuomalla. Elektrolyyttijuoma sisältää elektrolyyttejä, glukoosia ja erilaisia suoloja, jotka palauttavat ripulisten porsaiden neste- ja suolatasapainon. Myös sikalan puhtaus, vedottomuus, hyvä ilmanvaihto ja hyvä ilman laatu edistävät porsaiden terveyttä. Lisäksi riittävä lämpö ja turve kuivikkeena ehkäisevät ripulisuutta.

The important factors reducing the risk of post-weaning diarrhoea in piglets are high level of nutrition, proper management and healthy environment. Iron supply should be given early enough to ensure sufficient hemoglobin production. Feeds can be prepared on the farm if suitable raw materials are available. High quality drinking water should be provided ad libitum. It is not recommended to wean piglets under 7 kg live weight. Feed restriction after weaning is a good practice, as well as, lowered protein level in the feed. Good results have been achieved with acidified feeds and use of special fibre against diarrhoea. Drink with electrolytes can be administered to prevent drying of piglets once infected. Factors such as cleanness, good ventilation and warmth promote piglet health. Peat is an effective drying material.
Simple measures for the control of piglet diarrhoea
Keywords: Ko; porsaat; ripuli; sairaudet; ruokinta; hoito; piglets; diarrhoea; sickness; feeding; management