Kierrätysmateriaalipohjaisen nurmikon esittelykohteen toteuttaminen Forssassa - Raiskio, Kirsi (Hämeen ammattikorkeakoulu, 2012)
”Elinkaarianalyysin soveltaminen kestävän kierrätysmateriaaleja hyödyntävään viherrakentamiseen” (LCA in landscaping) hankkeen yksi työpaketti pitää sisällään eri paikkakunnille perustettavia kierrätysmateriaaleja sisältäviä nurmikkoesittelykohteita. Forssan Vaskipuistoon perustettiin v. 2012 kierrätysmateriaaleja sisältävä esittelykohde, joka toteutettiin yhteistyössä MTT:n, Forssan kaupungin ja Viherrakenne Jaakkola Oy:n kanssa. Esittelykohteen avulla lisätään kierrätysmateriaalien tunnettavuutta viherrakentamiskohteiden perustamisessa. Eri kasvualustojen vertailulla on helppo havainnollistaa yleisölle materiaalien soveltuvuus nurmikoissa. Kohteessa käytettiin kolmen eri tuottajan kierrätysmateriaaleja sisältäviä kasvualustoja ja kahta eri siemenseosta sekä siirtonurmikkoa. Kohteen perustaminen onnistui hyvin ja siitä saatu palaute oli myönteistä. Tutkimuksen tekemistä julkisella paikalla samoin kuin viestinnän merkitystä, tarkastellaan tässä työssä tarkemmin. Kasvukaudella järjestettiin yleisölle avoimia esittelytilaisuuksia. Ne eivät saavuttaneet suurta kiinnostusta. Tämä saakin meidät pohtimaan uusia lähestymiskeinoja yleisöä kohtaan. Tiedotus on yksi merkittävimmistä tekijöistä toimittaessa julkisella paikalla ja yhteistyön sujuvuus eri toimijoiden kesken. Hankkeen yhtenä tavoitteena on kierrätysmateriaalien käyttöä hidastavien ennakkoluulojen poistaminen. Tuloksia kohteesta saadaan kahtena seuraavana vuonna ja näitä tuloksia hyödynnetään elinkaaritarkastelun tekemisessä. Perustettuja esittelynurmikoita kannattaa hyödyntää hankkeen päättymisen jälkeen.
Mestariluokka -täydennyskoulutuksen kehitystyö
Keywords: Puutarhatuotanto; nurmikot; elinkaarianalyysi; kierrätysmateriaalit