Luomutuotanto ei ole välttämättä tavanomaista työläämpää - Lötjönen, Timo; Koikkalainen, Kauko; Seuri, Pentti; Muuttomaa, Elina (Maaseudun Tulevaisuus, 2002)
Samankokoisen tavanomaisen ja luomutilan työmenekeissä ei ole suurta eroa, kun tarkastellaan perusmaataloutta, eli maidon-, sianlihan- ja viljantuotantoa. Luomutuotteiden lisähintoja ja -tukea tarvitaan silti, koska sadot luomussa jäävät pienemmiksi. Lisäksi siirtymävaiheessa joudutaan usein tekemään kalliita rakennus- ja maanparannusinvestointeja. Luomussa tarvitaan monesti myös tavanomaista laajempi konekanta.
Keywords: Ra; Ka; luonnonmukainen maataloustuotanto; työ; mallit; mallintaminen; ongelmat; kustannukset; koneet; kasvintuotanto; kotieläintuotanto; vertailu