Indeksivakuutukset sikatalouden tulotason vakauttamisessa - Heinola, Katriina; Niemi, Jarkko K.; Myyrä, Sami (MTT, 2012)
Raportissa tarkastellaan vakioituun katteeseen perustuvaa tuloindeksivakuutusta erikoistuneessa porsastuotannossa sekä erikoistuneessa lihasikojen kasvatuksessa. Sikatalouden yritysten taloudelliset tulokset vaihtelevat vuosittain runsaasti. Panoshintojen muutokset näkyvät suurena tulojen ja menojen vaihteluna, joten myös tuottoriskit ovat suuria. Etenkin rehun, sianlihan ja porsaiden hintavaihteluilla on suuri merkitys sikatuotannossa, minkä vuoksi tässä tutkimuksessa tarkastellaan niiden vaikutuksia. Vakuutuksen tarkoitus on toimia satunnaisia hintavaihteluja vastaan eräänä turvaverkkokeinona, ei tulotukena. Tutkittu vakuutus on suunniteltu niin, että korvaus ja vakuutusmaksut ovat yli ajan keskimääräisesti samansuuruiset, eikä hinta sisällä vakuutusyhtiön kustannuksia tai voittoa. Tuottajien kiinnostukseen vakuutustuotetta kohtaan vaikuttavat vakuutuksen antaman suojan lisäksi vakuutustuotteen hinta, käytettävyys, kuten yksinkertaisuus, ja tuottajan tietotaito. Vakuutuksen ostajan tulisi ymmärtää indeksivakuutuksen toimintamekanismi. Siksi voimavaroja tarvitaan vakuutusmallin selittämiseen ja ymmärtämiseen. Indeksivakuutuksen etuna on moraalikadon väheneminen, sillä yksittäinen tuottaja ei voi vaikuttaa siihen, maksetaanko korvaus vai ei. Indeksivakuutus perustuu tilan ulkopuolelta saatavaan indeksiin, joka korreloi vahvasti vakuutetun tapahtuman esiintymisen ja vahingon suuruuden kanssa. Vapaasti saatavilla olevan tieto vähentää myös epäsymmetrisestä tiedosta johtuvaa haitallista valikoitumista. Mikäli maatalouden indeksivakuutuksia tuetaan julkisin varoin, on ehdoissa huomioitava kansainväliset sopimukset. Maailman kauppajärjestö WTO on sopinut 30 prosentin omavastuusta, mikä valittiin lähtökohdaksi tässä tutkimuksessa. EU:n komissio puolestaan edellyttää, että tuettaviin vakuutuksiin ei liity ns. basis-riskiä, jolloin korvauksen saaminen ei korreloi vakuutustapahtuman kanssa. Myös tämä ehto pystytään täyttämään vakioituun katteeseen perustuvissa tuloindeksivakuutuksissa, sillä hintamuutokset ovat systeemisiä. Riskien systeemisyyden vuoksi julkinen tuki voi olla tärkeä esimerkiksi jälleenvakuuttamisessa. Käytännön vaihtoehtoja indeksivakuutuksen toteuttamiselle voisivat olla esimerkiksi kaupallisten toimijoiden tarjoama vakuutustuote tai tuottajien yhteenliittymän perustama rahasto. Tärkeää olisi luoda vakuutuksesta niin houkutteleva, jotta riittävän moni yrittäjä olisi siitä kiinnostunut. Tulosten mukaan sikatalousyrittäjä voisi suojautua vakioituihin katteisiin perustuvilla indeksivakuutuksilla hintojen vaihtelusta aiheutuvaa riskiä vastaan. Vaikka WTO:n säännökset omavastuusta rajoittavat vakuutuksella saatavia hyötyjä, on vakioituun katteeseen perustuvan indeksivakuutuksen tulovaihtelua pienentävä vaikutus merkittävä.

This report focuses on income index insurance based on the standard gross margin in specialized pigmeat and piglet production. Economic return on pig production and income of producers vary considerably year by year. Particularly fluctuations in input prices and pigmeat price can cause income volatility, and hence increase income risks. This report focuses on the consequences of fluctuating feed, pigmeat and piglet prices. These are the most important cost and revenue items in pig production. An insurance is intended to act as a safety net against unexpected price fluctuations, and not act as income support. The studied insurance is designed in such a way that the indemnity and payment are equal in the long term, and the payment does not include the insurance company's premiums or costs (i.e. known as a "fair" insurance). In addition to the cover offered by the insurance, the demand for insurance depends on the price of insurance, its accessibility, and the know-how of the producers. In order for potential insurance takers to accept the contract, they should understand how insurance functions. Resources therefore have to be used to explain and understand the mechanisms of insurance. An index insurance does not suffer from typical moral hazard, because the indemnity does not depend on yield at an individual farm. This is a major advantage. Index insurance is based on an external index that should strongly correlate with insured losses. As index insurance is based on widely available information, there are no informational asymmetries such as adverse selection to be exploited. If government intervenes in the insurance market, insurance products have to meet the criteria set by international agreements. According to the World Trade Organization (WTO), the minimum coverage level is 30%. The EU Commission requires that there is no basis risk in subsidized insurance. This condition is met, as the risk studied in this report is systemic, i.e. all Finnish pig producers are expected to face similar market price fluctuations. Because of the systemic risk, the public sector may have an important role in re-insurance. An option to organize an index-income insurance in the Finnish pig sector could be that insurance products are offered by commercial operators or that they are offered through a fund established by a producer's association. Our results suggest that pig producers can use gross margin-based index insurance to protect against income volatility. Although WTO rules concerning the cover limit the benefits a producer can gain from an insurance, the gross margin-based index insurance is found to significantly reduce income volatility.
Keywords: Ma; katetuotto; indeksivakuutus; sikatila; hintavaihtelu; gross margin; index insurance; pig farm; price volatility