Uudistuva ja uudistava luomu : Luomupäivät 5.-6.11.2025 Lahti : abstraktikirja 2025 - (:unkn) unknown (Luomuinstituutti, 2025)
Valtakunnallisten Luomupäivien teema vuonna 2025 on Uudistuva ja uudistava luomu, ja samalla Lahdessa juhlitaan Luomuliiton 40-vuotista taivalta. Luomupäivien yhteydessä järjestettävässä posterinäyttelyssä esille pääsevät tutkimushankkeet ja luomun kehittämisen parissa työskentelevät asiantuntijat. Tänä vuonna posterinäyttelyyn osallistuu 18 posteria, joiden aiheet kattavat kasvin-, kotieläin- ja puutarhatuotantoa, ympäristö- ja yhteiskunnallista näkökulmaa, luomukoulutusta sekä talouden seurantaa. Luomuun liittyvässä tutkimuksessa näkyy luomun roolin muuttuminen yhteiskunnassa. Luomu oli 40 vuotta sitten vielä yksittäisten pioneeriviljelijöiden henkilökohtainen, rohkea valinta, joka tarjosi vaihtoehdon tekniskemialliselle valtavirralle. Nykyään luomun kasvulle on jo asetettu kansalliset tavoitteet ja sen merkitys huoltovarmuuden ja omavaraisuuden vahvistamisessa on ymmärretty. Myös luomututkimus on lisääntynyt ja monipuolistunut. "Uudistuva ja uudistava luomu" -teeman mukaisesti toivomme, että tutkimushankkeiden esittelyt, kohtaamiset ja keskustelut Luomupäivillä herättävät uusia ajatuksia tapahtuman osallistujissa ja tämän kirjan lukijoissa. Uudet ajatukset puolestaan toivottavasti synnyttävät uusia rohkeita päänavauksia luomuruokaketjussa, mikä takaa, että luomu on jatkossakin merkittävä suunnannäyttäjä kestävämpään ruokajärjestelmään.
Keywords: luomutuotanto; luonnonmukainen maataloustuotanto