Parsinavetan lypsykone : Hankitaanko uusi vai korjataanko vanhaa? - Manninen, Esa; Nyman, Kaj (MTT maatalousteknologian tutkimus (Vakola), 2002)
Uusia parsinavetoita rakennetaan enää harvoin. Niitä kuitenkin peruskunnostetaan ja laajennetaan paljon ja siinä yhteydessä monesti kysytäänkin, kannattaako korjata vanhaa vai hankitaanko uusi. Jos aikomuksena on tuottaa maitoa kyseisessä navetassa useita vuosia, kannattaa yleensä lähteä liikkeelle uuden lypsykoneen hankinnasta, ellei nykyisen maitoputkisto ole lähellä riittävää eli sisähalkaisijaltaan noin 50 mm. Tätä pienempiä maitoputkistoja voidaan parantaa lisäämällä kaltevuutta, joka on hyvin edullinen tapa parantaa lypsykoneen kapasiteettia. Nykyisen lypsykoneen arvioinnissa neuvojan asiantunteva apu kannattaa käyttää hyväksi. Yhdelle lypsäjälle riittää lypsykone, jonka maitoputkiston sisähalkaisija on n. 50 mm, kunhan kaltevuus on 4-5 mm/m. Jos kaksi lypsäjää haluaa ehdottomasti lypsää samalla sivulla ja jos yksiköitä on viisi tai enemmän, tarvittaneen em. suurempi maitoputkisto. Lisälaitteista lypsimen irrottimet ovat yleistyneet merkittävästi ja niitä voidaan pitää perusteltuina silloin kun yhdellä lypsäjällä on lypsy-yksiköitä neljä tai enemmän. Lypsimen irrottimien toimintaa pitää tarkkailla tavanomaisen käytön yhteydessä jatkuvasti. Automatiikkaan ei saa sokeasti luottaa. Lypsykoneen hankinnassa on muistettava myös pesulaitteen ominaisuudet ja tarvittaessa on myös pesulaite uusittava. Tarjoukset kannattaa pyytää kaikista konemerkeistä ja tarjousten vertailu kannattaa tehdä neuvojan kanssa yhdessä.
Keywords: Ko; Ma; Ra; lypsykone; parsinavetan lypsykone; lypsykoneen mitoittaminen; lypsykoneet; parsinavetat; milking machines; tethered stalls