Automaattisen kastelujärjestelmän kehittäminen kasvihuoneiden turvekasvualustoille : loppuraportti tutkimushankkeesta - Saarinen, Juha (Maatalouden tutkimuskeskus, 1995)
Tutkimus tähtäsi kokonaan uudentyyppiseen kasteluratkaisuun turvealustoilla, jossa tippukastelun haitat olisi eliminoitu. Tällöin päädyttiin altakastelumenetelmään kapillaarimaton avulla, jolloin systeemi myös oli suljettu. Oikeiden korkeuserojen alustan ja ravinneliuoksen välillä löydyttyä, kosteus pysyi automaattisesti äärimmäisen tasaisena alustassa kaikissa olosuhteissa koko kasvukauden ajan. Korkeuseroja muuttamalla voitiin myös säätää alustan kosteustasoa ja etsiä optimaalinen tila kosteuden, ilmatilan ja kiinteän aineksen välille. Koska systeemi oli suljettu, saatiin huomattavia säästöjä veden ja ravinteiden kulutuksen suhteen. Myöskään ympäristöä ei rasitettu millään tavoin. Samoin työn säästö oli huomattava, koska menetelmä oli itsesäätyvä eikä yli- tai alikasteluita voinut tapahtua. Eri lannoitusmentelmissä voitiin selvästi havaita vinoutumia ravinnesuhteiden välillä, mutta nämä eivät näkyneet kasvianalyyseissä. Kuitenkin liian suuret ravinnekonsentraatiot lannoiteliuoksessa ovat turhia ja jopa haitallisia, koska ne vähentävät veden käyttökelpoisuutta kasvin kannalta. Sadot pysyivät tippukastelussa koevuosina samalla tasolla, mutta viljelytekniikan ja kokemuksien myötä ne nousivat altakastelumenetelmissä, viimeisenä koevuotena jopa suuremmiksi kuin tippukastelussa, huolimatta pienemmästä veden ja ravinteiden käytöstä.

The aim of this project was to develop a totally new kind of irrigation system for peat substrates in greenhouse cultivation without any of the drawbacks of drip-irrigation. That's why we ended up as an under-irrigation by capillarymat method which guaranteed a closed system. After finding the right height differences between the substrates and fertigation liquid, the moisture content of the substrate remained extremely even in all circumstances during the growing season. By changing the height differences, the right moistuture content could be found and the optimal balance could be achieved between moisture, air-space and solid matter. The irrigation method being closed, considerable amounts of water and nutrients could be saved. At the same time there was no burden to environment and plenty of work and possible mistakes could be avoided. In different fertilizing methods there could clearly be seen unbalanced relationships between nutrients, on the other hand they did not reflect in plant analysis. However, too consentrated fertigation liquids diminsh the energy on water, thus being harmful. The yields in drip-irrigation treatments remainded on the same level every experimental year, but after cultivation experiences and technics the yields in under-irrigation methods they were even bigger in the last experimental year.