Maitorotuisten sonnivasikoiden laiduntaminen - Martiskainen, Paula; Huuskonen, Arto; Tuomisto, Leena (MTT, 2007)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten maitorotuisten sonnivasikoiden laiduntaminen onnistuu yksinkertaista aitausjärjestelyä käyttäen ja miten väkirehulisä vaikuttaa vasikoiden kasvuun laitumella. Lisäksi haluttiin verrata laidunvasikoiden käyttäytymistä ja hyvinvointia eristämättömässä pihatossa pidettyihin vasikoihin. Kokeessa 27 maitorotuista sonnivasikkaa jaettiin kolmeen ryhmään: 1) pihatto = PIH, 2) laidun ja matala väkirehutaso (1 kg/eläin/vrk) = LAM ja 3) laidun ja korkea väkirehutaso (2,5 kg/eläin/vrk) = LAK. LAM- ja LAK-ryhmän vasikoita totutettiin sähköpaimenaitaan viikon ajan ennen laitumelle siirtoa. Vasikoita laidunnettiin kesä-lokakuussa, minkä jälkeen laidunryhmät siirrettiin takaisin pihattoon. PIH-ryhmä pidettiin pihaton karsinassa, josta eläimillä oli pääsy jaloittelutarhaan. PIH-ryhmän eläimet ruokittiin säilörehulla ja väkirehulla (2,5 kg/eläin/vrk). Aitaanopettamisjaksolla vasikoiden saamien sähköiskujen määrä väheni ajan kuluessa, mikä osoittaa vasikoiden oppineen varomaan sähköpaimenta. Laitumelta karkaamista ei tapahtunut koko laidunkauden aikana. Laitumella vasikat käyttivät syömiseen enemmän aikaa ja liikkuivat enemmän kuin pihattoeläimet. LAM-ryhmän vasikat laidunsivat enemmän kuin LAK-ryhmän vasikat. Pihattovasikat taas viettivät makuulla suuremman osan vuorokaudesta kuin laitumella olevat. Kun kaikki ryhmät jälleen marraskuussa olivat pihatossa, niiden väliset käyttäytymiserot olivat suurelta osin kadonneet. Vasikoiden päiväkasvuissa ei ollut merkitseviä eroja koeryhmien välillä. Tutkimuksen perusteella maitorotuisten sonnivasikoiden laiduntaminen onnistuu verrattain helposti yksinkertaisella aitausjärjestelyllä, kun vasikat on totutettu sähköpaimeneen ennen laitumelle siirtoa. Hyvällä laitumella 1 kg:n suuruinen väkirehuannos eläintä kohti näyttää riittävän hyvän kasvun turvaamiseksi. Väkirehun määrä on järkevää mitoittaa laitumen laadun ja saatavuuden mukaan. Nuorille vasikoille riittää kokemusten perusteella noin 0,15 0,20 hehtaarin laidunala eläintä kohden.
Keywords: Ko; naudanlihantuotanto; vasikat; sonnit; laiduntaminen; käyttäytyminen; hyvinvointi