Etelänarnikki (Arnica montana L.) - Galambosi, Bertalan; Valo, Ritva (MTT, 2006)
Etelänarnikki on monivuotinen, 40-80 cm korkea, keltakukkainen perenna (Kuva 12). Lajin alkuperä alueet ovat Euroopan korkeita vuoriston niittyjä. Sen kuivattu kukka (Flos arnicae), joskus myös kuivattuja juuria (Radix arnicae) ovat tärkeitä haavoja parantavia rohdoskasveja, joita kerätään nykyisin luonnosta. Jatkuva ja kontrolloitumaton keruu on vaarantunut lajin esiintymiä ja laji on kolmanneksi uhanalaisin rohdoskasvi Euroopassa. Se on rauhoitettu Saksassa, Unkarissa ja Keski- Ranskassa, on vaarantuntu tai harventunut Bosnia Hertsegovinassa, Liettuassa, Alankomaissa, Portugalissa, Romaniassa ja Ukrainassa (Lange 1998).
Keywords: Pu; Arnica; etelänarnikki; kokoelma; monimuotoisuus; rohdos