The impact of further tariff reduction on the EU sugar sector in the forthcoming multilateral round - Huan-Niemi, Ellen (MTT Agrifood Research Finland, 2003)
Tutkimus paljastaa WTO:n käynnissä olevalla kauppaneuvottelukierroksella mahdollisesti sovittavien uusien kauppasääntöjen vaikutukset EU:n sokeripolitiikkaan. Tutkimuksen kohteena ovat tuontitullien alentamisvaihtoehtojen vaikutukset EU:n sokerimarkkinoille. Tullien nopea alentaminen pakottaisi EU:n alentamaan sokerin sisämarkkinahintaa ja uudistamaan yhteistä sokeripolitiikkaa. EU:n sokeripolitiikka on erittäin herkkä tuontitullien alentamiselle, koska EU:n sisämarkkinahinta on selvästi maailmanmarkkinahintaa korkeampi. Kehitysmaiden ja maailman suurten viejämaiden ehdotus maataloustuotteiden tullien alentamisesta 25 prosenttiin tuontihinnasta merkitsisi 67 prosentin leikkausta EU-sokerin sisämarkkinahinnassa. Tämä olisi EU:lle raju mullistus: ilman uudistusta se merkitsisi sokerin tuontitulvaa EU-markkinoille. WTO:n kompromissiesitys (ns. Harbinsonin ehdotus) tuontitullien alentamisesta 45-60 prosentilla puolestaan merkitsisi vähintään 35 prosentin leikkausta EU-sokerin sisämarkkinahinnassa. EU:n mahdollisuus välttyä kokonaan sokerin sisämarkkinahinnan leikkaukselta on hyvin pieni. Se on mahdollista ainoastaan kolmen seuraavan ehdon täyttyessä samanaikaisesti: 1) Uruguayn kierroksella käytössä ollutta tullinalennusmallia jatketaan uudella kierroksella ja sokerin tuontitullia leikataan enintään 15 prosenttia, 2) sokerin maailmanmarkkinahinnat nousevat tuntuvasti tulevina vuosina, 3) suojalausekkeen eli lisätullien käyttö poikkeusolosuhteissa sallitaan edelleen sekä teollisuus- että kehitysmaissa.

This paper indicates the need for reform in the EU sugar sector due to the erosion of "border protection" in the view of further reduction in import tariffs for sugar. Three tariff reduction methods are assessed to project the "border protection" for EU sugar: Swiss formula proposed by the Cairns Group, "Harbinson" Proposal by the World Trade Organization and Uruguay Round formula proposed by the EU. In the assumed forthcoming multilateral round for agriculture, the EU would need to lower the support price for sugar by 67%, if the Cairns Group tariff reduction method is used. However, if the "Harbinson" method is used, the EU would need to lower the support price for sugar by at least 35%. On the contrary, the EU may avoid lowering the support price for sugar with three conditions occurring simultaneously: 1) the Uruguay Round formula is used as the reduction method in the assumed new WTO round and the EU can use the minimum reduction rate of 15% for sugar; 2) world sugar prices will recover in the future; and 3) both developed and developing countries are allowed to use the "Special Safeguard Provisions."
Keywords: Ma; sokeri; Euroopan unioni; kansainvälinen kauppa; tariff reduction; sugar; European Union; international trade; linear models; Swiss formula; Harbinson proposal; Uruguay Round formula; World Trade Organization